Pieter Zwanenburg en Hans Burggraaff.
Pieter Zwanenburg en Hans Burggraaff.

In de leer bij de man die hem op de wereld zette

WEESP - Huisarts Hans Burggraaff heeft maandag een wel heel bijzondere arts in opleiding onder zijn hoede genomen: de 25-jarige Pieter Zwanenburg. De dokter bracht hem in 1991 eigenhandig ter wereld.

door Marieke van Veen

Hans Burggraaff: "Soms zie ik iemand die ik zelf nog op de wereld gezet heb op een bijzondere manier terug!" Bij Burggraaffs praktijk aan de Waarschapsstraat kan men naast medische klachten ook al meer dan 25 jaar terecht voor verloskundige begeleiding van zwangerschap, bevalling en kraambed.

Verloskundige huisarts
Burggraaff is een zogenoemde verloskundige huisarts, een combinatie die vroeger vrij vaak voorkwam, maar vandaag de dag bijna niet meer. Nog geen 5% van de Nederlandse huisartsen is ook verloskundige.

De arts blikt terug: "Pieter werd geboren op een warme zomerdag op 24 juli 1991. Het was een thuisbevalling in Driemond, als eerste kind van zijn ouders." Burggraaff heeft diverse foto's van hem en baby Pieter. Zo is te zien hoe hij met de warm ingewikkelde baby poseert (zie inzetje), ook is er een foto waarop hij Pieter aan een weeghaak weegt.

De inmiddels volwassen Pieter studeert geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en loopt de komende weken zijn coschappen in Burggraaffs praktijk. Tijdens deze stage maakt hij op een intensieve wijze kennis met het huisartsenvak. Gezamenlijk worden er consulten en visites verricht, maar de huisarts-in-opleiding moet ook zelfstandig consulten uitvoeren.