Activiteiten ter promotie van Weesp: een voorbeeld van wat er uit het stadsfonds zou kunnen worden betaald.
Activiteiten ter promotie van Weesp: een voorbeeld van wat er uit het stadsfonds zou kunnen worden betaald. Foto: Marieke van Veen

Meebetalen om Weesp aantrekkelijker te maken?

WEESP - Stel je voor: een pot met geld waar leuke, belangrijke en noodzakelijke dingen van betaald kunnen worden die de winkelstraten, de bedrijventerreinen en misschien ook wel heel de stad aantrekkelijker maken. Zo'n veertig gemeenten hebben al zo'n stadsfonds. Het wordt gefinancierd door onder meer winkeliers, bedrijven, verenigingen, scholen en agrariërs. Ook in Weesp is er nu een initiatief voor een stadsfonds.

door André Verheul

Een blik op stadsfondshilversum.nl geeft meteen aan hoe een stadsfonds kan werken. Er is daar vorig jaar een substantiële bijdrage geleverd aan wel 25 activiteiten die de aantrekkelijkheid en het economisch klimaat van Hilversum versterken. Er zijn zo'n veertig gemeenten met zo'n stadsfonds. Winkeliersvereniging WDO en bedrijvenvereniging IVW inventariseren nu of er ook in Weesp animo voor is. Op 26 oktober is er een informatieavond in het stadhuis. De regel is dat het geld voor een stadsfonds bijeen wordt gebracht met een verhoging van de ozb-belasting op alle niet-woningen. Het zijn dus alle eigenaren en gebruikers van bijvoorbeeld winkels, kantoren, bedrijfshallen en opslagloodsen, maar ook van scholen, theaters, praktijkruimtes, sportkantines en landbouwgrond die aan het stadsfonds moeten gaan betalen. Het gaat om 50 euro per jaar, waarvan 22,50 euro voor de gebruiker van het pand ,voor elke 100.000 euro WOZ-waarde. In totaal brengt dat in Weesp 231.000 euro op.

Dat geld kan worden besteed aan 'collectieve voorzieningen en ambities' in de gebieden waar de bewuste ozb-betalers zijn gevestigd. Om wat mogelijkheden te noemen: publieksactiviteiten (zoals de sinterklaasintocht), stadspromotie, verduurzaming, collectieve regelingen, het aanstellen van een professionele regelneef en meer van die zaken. In Gouda is er een keer vanuit het stadsfonds een grote Gezondheidsweek gehouden. Het is het bestuur van een onafhankelijke stichting die, binnen een aantal regels, mag bepalen waar het geld naartoe gaat. Die stichting wordt gevormd door iedereen die meebetaalt aan het fonds. De gemeente heeft er dus niets over te zeggen.

"Eén ding moet heel duidelijk zijn: het stadsfonds is er niet voor de zaken waar de gemeente verantwoordelijk voor is, zoals wegenonderhoud. Het gaat om de extra dingen", zegt Kjeld Vosjan, interim bedrijvencontactpersoon van de gemeente. Hij voerde al verkennende gesprekken met grote ozb-betalers. "De meeste staan er kritisch-positief tegenover. Niemand wil natuurlijk meer belasting betalen. Maar ze zien toch ook de kansen die het stadsfonds biedt." IVW-voorzitter Reinier Mommaal zit daar precies zo in. "Je eerste reactie is natuurlijk: nee, geen belastingverhoging. Maar je moet ook kijken wat je ermee kunt bereiken. Het biedt veel kansen." De IVW heeft haar achterban gepeild en kreeg zo'n 20 procent respons. Het wordt vooralsnog uitgelegd als dat er vanuit het bedrijfsleven "geen no-go" is. Volgens Vosjan zijn de ervaringen met stadsfondsen in ons land positief. "Als de stadsfondsen er eenmaal zijn, blijven ze ook. Maar er gaat vaak een stevige discussie aan vooraf. En dat moet ook, want je moet duidelijke voorwaarden stellen en de organisatie moet transparant zijn."
Het is de gemeenteraad die tot zo'n stadsfonds moet besluiten, maar dat zal ze pas doen als er vanuit de samenleving voldoende ruggensteun is. Vandaar ook de informatieavond op de 26e. Mommaal: "Daar wordt niet verteld: dit gaat er gebeuren. Maar: wat vind je ervan?"