Om dit soort acties heeft SC Buitenveldert Kaylee graag op doel.
Om dit soort acties heeft SC Buitenveldert Kaylee graag op doel.

Kaylee in de voetsporen
van haar vader en opa

WEESP - Als de 18-jarige Kaylee Ruitenbeek niet met haar neus in de psychologieboeken zit, staat ze op doel bij SC Buitenveldert. Met haar team Dames 2 speelt ze landelijke hoofdklasse en daarnaast is ze reservekeeper bij de Dames 1, die in de topklasse uitkomt. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar vader en opa.

door Melanie Seuren

Het begon allemaal toen ze negen jaar was en ging voetballen bij FC Weesp. Ze turnde daarbij ook, maar toen de trainingstijden in de knoop kwamen, moest ze een beslissing nemen. Kaylee: "Toen moest ik nadenken over wat ik wilde. Met voetbal zou ik verder komen en ik vond het leuker, dus koos ik voor voetbal."

Meidenteam
Sinds 2012 voetbalt Kaylee bij SC Buitenveldert. "Ik was wel een beetje klaar met alleen met jongens voetballen. Toen ben ik gaan rondkijken naar andere clubs waar ik op niveau kon voetballen in een meidenteam. Ik ging meetrainen in een zogenaamd talententeam. En vanaf daar ging ik spelen in de damesselectie."

Familiedingetje
Vanaf de D is ze gaan keepen en dat terwijl ze als Pupil van de Week liet optekenen dat ze nóóit op doel zou willen staan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en al helemaal als je Ruitenbeek van je achternaam heet. Opa Wim Ruitenbeek keepte namelijk bij De Volewijckers, DOS en DWS en zijn zoon Marco Ruitenbeek - Kaylees vader - speelde betaald voetbal bij AZ (waarmee hij promoveerde naar de Eredivisie), Go Ahead Eagles en Dunfermline Athletic in Schotland.

Grootste fan
Vanwege haar vaders carrière heeft Kaylee van haar tweede tot haar zesde levensjaar in Schotland gewoond: "Ik heb daar op school gezeten en ben deels tweetalig opgevoed. Het voetballen van mijn vader hoorde er voor mij gewoon bij, ik zag dat vooral gewoon als zijn werk en realiseerde me niet echt dat hij zo hoog speelde." Of ze nou uit of thuis speelt, pa Marco Ruitenbeek staat elke wedstrijd langs de lijn en is haar grootste fan. "Soms, als ik er even doorheen zit, dan inspireert hij me altijd om toch door te zetten."

Vader Marco is Kaylees grootste fan, hij staat altijd langs de lijn

Discipline
Nu de Weespse in de topklasse speelt, wordt er ook een stuk meer van haar verwacht. "Discipline is een vereiste. Ik ben nu vijf dagen in de week bezig met voetbal en daardoor moet ik af en toe andere dingen zoals feestjes laten schieten. Soms is dat lastig en moet je prioriteiten stellen. Maar ik vind het nooit erg om te voetballen, heerlijk juist!" Kaylee vindt het wel belangrijk dat ze een goede basis heeft en daarom wil ze haar studie psychologie aan de VU absoluut afmaken. "Mijn studie gaat altijd voor. Als ik het niet zou redden om voetbal te combineren met mijn opleiding, dan zou ik even stoppen met voetbal. Maar uiteindelijk zou ik het zodra het kan weer oppakken."

Toekomst
Hoe ziet Kaylee de toekomst? "Over tien jaar heb ik hopelijk al kinderen en ben ik nog steeds druk bezig met voetbal. Het maakt me niet echt uit op welk niveau, het liefste natuurlijk professioneel, maar niet per se. Als ik maar gelukkig ben!"