De stuurgroep breekt zich het hoofd over Weesp.
De stuurgroep breekt zich het hoofd over Weesp. Foto: Ruth van Kessel

Iedereen doet zijn zegje: met wie en hoe gaat Weesp verder?

WEESP – Met wie gaat Weesp verder in de toekomst? Worden Amsterdam en Gooise Meren als voorkeuropties voor samenwerkingspartner als eerste het komende jaar onderzocht? En hoe ziet die samenwerking er dan uit? Ondanks de discussie rond het tijdspad en de vorm van burgerparticipatie in het traject gaat Toekomstvisie Weesp donderdag als hamerstuk naar de raadsvergadering.

door Ruth van Kessel

Politiek gezien was vorige week de week van de toekomst van Weesp. Eerst werd er dinsdag in een Politiek Plein in de Grote Kerk met inwoners gesproken over de inhoud van de Toekomstvisie Weesp, het stuk dat – als de gemeenteraad er donderdag mee instemt – leidraad is voor het politieke beleid van het komende jaar. Is óf Amsterdam óf Gooise Meren de beoogde samenwerkingspartner voor Weesp en zal die samenwerking dan al of niet leiden tot een fusie?

Later die week, op donderdag, werd de toekomstvisie voorgelegd aan de raadscommissie Algemene Zaken. Daar spitste de discussie zich toe op hoe om te gaan met de deadlines: voor oktober 2017 moet de gemeente kiezen of ze met Amsterdam dan wel met Gooise Meren verder wil gaan of dat beide opties niet werkbaar of wenselijk zijn. Daarnaast ligt de deadline van een voorstel waarin het college moet uitwerken hoe de samenleving bij het besluit moet worden betrokken. Dat moet voor 1 februari 2017 rond zijn, over ruim drie maanden dus. Wat betreft D66 en WSP zijn deze deadlines te strak en zij pleiten dan ook voor een langzamer tempo gezien het gewicht van het historische besluit. Andere partijen zoals CDA en DSB houden juist graag de vaart erin, omdat vertraging Weesp alleen maar zwakker maakt en het risico dat de provincie de besluiten gaat nemen en de toekomst voor Weesp bepaalt op de loer ligt.

Wat wil de burger?
De burgers zelf zijn vooral nog stil. Op het Politieke Plein, waarbij de Grote Kerk was gereserveerd om een grote groep mensen met elkaar te laten discussiëren, was het opvallend leeg. Slechts tientallen Weespers lieten hun mening horen. De vragen aan de stuurgroep, die de Toekomstvisie Weesp had voorgekookt, waren veelal informatief van aard. Angst voor verlies van de Weesper eigenheid voerde de boventoon en ook het woord referendum viel met regelmaat. Het antwoord van de stuurgroep: "De toekomst voor Weesp is niet eenvoudig te beantwoorden met een ja of nee van een referendum. We willen inhoudelijk meningen uitwisselen en nodigen inwoners uit mee te discussiëren." Vooralsnog blijft het echter erg stil in Weesp.