Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Welk nummer?

Op welk nummer moeten we zijn? Deze tekst spreken we regelmatig uit in het gele autootje dat ons van de huisartsenpost naar een adres in Weesp brengt.

Huisnummers zijn belangrijk. Het goed zichtbare huisnummer helpt ons om snel bij de volgende patiƫnt te kunnen komen. Soms zijn nummers duidelijk aangegeven met het bordje naar de straatkant en goed verlicht door een lamp zoals gisteravond op een huis aan de Rembrandt van Rijnstraat in Weesp het geval was. Maar enkele huizen verderop is het weer heel anders. Geen huisnummer te zien. Het gaat schuil achter een boom of een regenpijp en is bovendien niet verlicht. Bij nacht en ontij wordt dat een adres waar we veel moeite mee gaan krijgen! Sommige huisnummers hebben cijfers die kleiner zijn dan 5 centimeter. Hele straten in de omgeving van de Sportparklaan hebben zulke kleine huisnummers. Vanaf de straat zijn ze niet te ontcijferen. Wat hier de achterliggende reden van is?

In Weesp is geen eenvormigheid, zoals in Naarden wel gebruik is. Daar zien wij heel vaak huisnummers van dezelfde grootte in de Naarder kleuren geel en zwart: een zwart bordje met gele cijfers. Zoiets zouden meer gemeenten moeten doen. Met de Weesper kleuren blauw en wit zou dat voor Weesp betekenen: een blauw bordje met witte cijfers. Of andersom natuurlijk. Misschien een goed idee?

De huisnummers op sommige straten met hoogbouw zijn een regelrechte puzzel. De Heemraadweg bijvoorbeeld heeft het systeem dat het middelste cijfer van de huisnummers van de eerste flat een 0 hebben, van de tweede flat een 1, de derde flat een 2 enzovoort. Echt waar! Het zou me niet verbazen als veel Weespers dit nu voor het eerst horen. De Sinnigvelderstraat is een regelrecht doolhof. Mij is gezegd dat er gewoon is doorgenummerd. Er is voor de eenmalige bezoeker geen touw aan vast te knopen. Dat zal wel zo blijven, vrees ik. Kan een lezer deze nummering begrijpelijk maken? Hoewel de borden verduidelijking hebben gegeven zijn de hoogbouw en de laagbouw van de Keulsevaartstraat altijd een uitdaging. Fijn dat er zulke dagelijkse puzzels zijn! Ik heb geen puzzelboekjes nodig.