Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

De soepterrine van Weesper porselein

Het is een pronkstuk en zo is het ook bedoeld. Een van de mooiste stukken Weesper porselein in het stadhuis is deze prachtige soepterrine. Weesper porselein is maar heel kort gemaakt (11 jaar). Dit vroegste Hollands porselein is zeer zeldzaam, heel kostbaar en uiterst breekbaar. Een servies bestaat uit meerdere stukken, bijvoorbeeld 12 kopjes en schotels, waarbij alleen een enkel kopje al enkele duizenden euro's op een veiling zou kosten. Een terrine is binnen een servies een eenling en dat maakt dit topstuk zeldzaam en heel geliefd onder verzamelaars.

Exact te dateren valt hij niet echt, maar hij moet in de Kromme Elleboogsteeg tussen 1759 en 1770 zijn gemaakt. "Allemaal handwerk", zo vertelt museumconservator Lisette Zijp. "Een magnifiek stuk modelleerwerk. Overdaad ten top en met een prachtig citroentje bovenop. Het is een van de bijzonderste stukken porselein in onze collectie. De terrine was ook bedoeld om bij een gedekte tafel in het midden als pronkstuk te dienen."

Bijzonder is ook dat de soepterrine het eerste stuk Weesper porselein is dat door de gemeente Weesp is aangekocht voor de eigen collectie. Dat was al in 1929. Hiermee stelde de gemeente Weesp een belangrijk stuk geschiedenis van de stad veilig voor de toekomst.

Elke maand bespreken we in het WeesperNieuws een topstuk van de collectie van Museum Weesp. Zelf de terrine bewonderen? Museum Weesp is open van woensdag t/m zondag tussen 13.30 uur en 17.00 uur.