Lintjesregen in het stadhuis. In 2011 werd Herman Hermsen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Lintjesregen in het stadhuis. In 2011 werd Herman Hermsen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Christian Pfeiffer

'Verder zonder iemand die eigenlijk onmisbaar is'

WEESP - Herman Hermsen is niet meer. Een grote klap voor zijn familie, die al weken tussen hoop en vrees leefde, maar ook binnen de Weesper Moppen, FC Weesp en Hermans enorme vrienden- en kennissenkring in Weesp is het verdriet groot.

door Marieke van Veen

Herman Hermsen werd in 1941 in Mill geboren. Via Gemert en Amerongen belandde hij in Weesp. Hij was al snel actief binnen de Weesper samenleving. Sinds 1965 zette hij zich in voor het voetbal, eerst bij The Victory, later bij FC Weesp.

In 2014 werd Herman benoemd tot erelid van FC Weesp. Secretaris William Recker: "Herman was allround. Wat hij allemaal deed? Je kunt beter vragen wat niet. De ledenadministratie, kantineroosters, balsponsors, de muziekinstallatie bedienen, de website... hij draaide nergens zijn hand voor om. We moeten verder zonder iemand die eigenlijk onmisbaar is." FC Weesp heeft de vlag halfstok en neemt komend weekend voor aanvang van de wedstrijden van de eerste elftallen een minuut stilte in acht. "Of we nog meer doen, bespreken we met de familie."

Ook was Herman betrokken bij het carnaval in Weesp. Vanaf 1974 vervulde hij verschillende bestuursfuncties binnen de Weesper Moppen, die hem hiervoor tot erepresident benoemden. Vorig jaar nam hij opnieuw de functie van secretaris op zich. Cees den Engelsman laat namens de Weesper Moppen weten dat ze Herman enorm gaan missen: "Herman was bevlogen, had brede interesses, vele vaardigheden en een gezond verstand. Hij was er een kei in om mensen samen te brengen. Als iets niet lekker liep, kreeg hij de neuzen weer dezelfde kant op."

Een gedeeld geheim
Den Engelsman bewaart warme herinneringen aan het jaar 2003: "Ik was dat jaar Prins Carnaval, maar dat mocht naar goed gebruik pas bekend worden op de avond van de onthulling. Ondertussen moest er wel van alles geregeld worden. Met allerlei smoezen en leugentjes om bestwil spraken Herman en ik op de raarste plekken en momenten af om dingen door te spreken. Tussendoor kwamen we elkaar natuurlijk wel tegen, maar dan moesten we doen alsof er niets aan de hand was."

Zijn situatie ging plots van zorgwekkend naar levensbedreigend

Carnavalserfenis
De Weesper Moppen vieren zaterdag 26 november het 55+1-jarig jubileumfeest. Dat heeft te maken met een doorstart van de carnavalsvereniging en kan worden gezien als de carnavalserfenis van Herman, want hij is nauw betrokken geweest bij de organisatie. Den Engelsman: "We hadden het begrepen als de familie het niet wilde, maar die zegt juist: carnaval was zo belangrijk voor Herman, dat feest moet gewoon doorgaan. Dat zou hij zo gewild hebben. Over de manier waarop moeten we het intern nog hebben, maar we zullen die avond vast stilstaan bij alles wat Herman voor de Weesper Moppen heeft betekend."

In 2011 kreeg Herman voor zijn tientallen jaren vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding. "De heer Hermsen staat bij al die hem kennen bekend om zijn gedrevenheid en tomeloze inzet", zei toenmalig burgemeester Bart Horseling bij die gelegenheid. Dat vrijwilligerswerk combineerde Herman tot 1995 met zijn werk in het bankwezen. Daarvoor zat hij 17 jaar bij de Marine, waarvan 1,5 jaar in Nieuw-Guinea.

Levensgenieter
Herman fotografeerde graag. Bij voetbalwedstrijden en lokale evenementen liep hij altijd met een camera rond. Het WeesperNieuws heeft meermaals een foto van hem mogen gebruiken. Geniet van het leven, want het duurt maar even, vond Herman en daar leefde hij ook naar. Hij hield van feestjes, etentjes, gezelligheid en vakanties in Griekenland. Zijn plezier in het leven kreeg in 2003 een knauw toen hij zijn vrouw Jo verloor aan slokdarmkanker. Maar hij bleef positief en wist ondanks het gemis de draad weer op te pakken. In 2011 vond hij nieuw geluk bij Hennie Heusen.

Chemotherapie
In het voorjaar werd er bij Herman darmkanker geconstateerd. Na verwijdering van de tumor ging hij een chemotherapietraject in. Dat sloeg aan, maar de Weesper kreeg veel last van bijwerkingen. Zijn situatie ging van zorgwekkend naar levensbedreigend. Herman overleed zondagavond in het bijzijn van familie en vrienden.

Herman Hermsen is 75 jaar geworden. Hij laat een partner, kinderen, kleinkinderen en een achterkleinkind na.