Met wie houden we de Aetsveldsepolder groen? En wie waarborgt het voortbestaan van De Adelaar?
Met wie houden we de Aetsveldsepolder groen? En wie waarborgt het voortbestaan van De Adelaar?

Voor het groen houden van de Aetsveldsepolder, mag ik dan bij jou?

WEESP - In het debat over de toekomst van de gemeente worden opmerkingen gemaakt over het doortrekken van de metro en waar we historisch 'meer mee hebben'. Is het niet zinvoller om de zaken naar voren te brengen waar het de inwoners van Weesp écht om gaat? We geven een aantal voorzetten.

door André Verheul
en Christian Pfeiffer

Bij de bestuurlijke toekomst van Weesp gaat het veel over landkaarten en gevoel. Menig Weesper heeft de regiokaart al naar eigen smaak ingekleurd met argumenten als: 'Weesp en Muiden passen nog wel bij elkaar, maar Hilversum is een brug te ver.' Dat soort gevoelens is een slechte raadgever. Weesp kan met een grote partner namelijk een veel sterkere gemeente vormen dan met een zwalkend kleintje. Met de metro heeft het ook niks te maken. Als Amsterdam de metro wil doortrekken, kan dat ook wel onder de gemeentegrens door. En met wie we straks ook samengaan, we krijgen daar vanzelf wel 'gevoel' bij.

Het enige argument om als gemeente samen te werken is het vergroten van de bestuurskracht. Daarmee wordt bedoeld in hoeverre een gemeente in staat is haar taken uit te voeren. Dat takenpakket wordt steeds zwaarder, denk maar aan de zorg die nu op het gemeentebordje ligt. De vraagstukken waar gemeenten voor staan, zijn complexer dan honderd of zelfs tien jaar geleden. De gemeente Weesp kan dat niet meer alleen. Het is nu al zo dat als er één gemeentemedewerker met een griepje onder de wol blijft, er - bij wijze van spreken - geen bouwvergunning meer de stadhuisdeur uit gaat. Er moet dus worden samengewerkt. Maar met wie? En hoe bepaal je dat? In het voorstel dat donderdag (morgen) voorligt aan de gemeenteraad staat dat twee samenwerkingen nader worden onderzocht: met Amsterdam en met Gooise Meren. (Hilversum of Gooistad zijn dus voorlopig buiten beeld, zonder duidelijke argumentatie overigens.) Er is een lijst met criteria voor het onderzoek, waarin we termen lezen als: draagvlak, financiële gevolgen, kwaliteit, loketfunctie, voorzieningenniveau en mate van zeggenschap.

Concreet
Allemaal prima. Maar wat betekent dat dan in de praktijk? Neem de Aetsveldsepolder, een Aardkundig Monument dat Weesp tot nu toe uit de handen van bouwlustige ondernemers hield. Op onze redactie kwam daarom deze vraag op: aan wie zouden wij nou met een gerust hart het groen houden van onze prachtige Aetsveldsepolder kunnen overlaten? Aan Amsterdam of aan Gooise Meren?

De gemeenteraad van Weesp moet deze vraag kunnen beantwoorden als ze over een jaar de samenwerkingspartner kiest. We bedachten er nog een paar. Bij wie is het voortbestaan van Koninklijke Harmonie De Adelaar gewaarborgd? Wie kan Denso met z'n 250 arbeidsplaatsen voor Weesp behouden? Wie biedt de Weesper winkeliers de grootste koopstroom uit het toekomstige Weespersluis? Regelt Amsterdam of Gooise Meren het snelst een huurwoning voor je, of is dat dan toch weer Hilversum? Bij welke gemeente krijg je weer zwemles op school?

In het fusiedebat is 'gevoel' een slechte raadgever

Van de gemeenteraad wordt niet alleen een uiterst moeilijke afweging gevraagd, maar ook een overtuigende verantwoording aan de bevolking door antwoord te geven op dit soort vragen. Er zijn vast wel meer van deze concrete afwegingen te bedenken. Reageren?
redactie@weespernieuws.nl.