Ron Vlaar is weer terug bij AZ, maar kampt met een vervelende kuitblessure.
Ron Vlaar is weer terug bij AZ, maar kampt met een vervelende kuitblessure. Foto: AZ media

'Ik voel me al thuis in Weesp'

WEESP - Oké, die vervelende kuitblessure begint hem aardig te frustreren, maar voor de rest lacht het leven Ron Vlaar (31) toe. Samen met vriendin Manon van der Meij van Zenzi Kappers heeft hij deze maand het koopcontract getekend van hun droomhuis in het centrum van Weesp. En daarin hebben ze gelukkig meer dan genoeg ruimte voor een babykamer. In april verwachten ze namelijk hun eerste kindje.

door Marieke van Veen

Toen Ron Vlaar de Weespse ontmoette, vertelde ze over haar kapsalon in de Slijkstraat. Een paar dagen later stond hij onverwachts voor haar neus. Zijn haar was hoognodig aan een knipbeurt toe.

Knipbeurt
Sjoerd Stoop van Radio Weesp liet aan de gemillimeterde voetballer doorschemeren dat een nogal doorzichtig smoesje te vinden, maar daar wilde Vlaar niets van horen: "Nee echt, mijn haar moest geknipt worden." Hoe dan ook, de liefde bloeide op en Vlaar was steeds vaker in Weesp te vinden. "Ik voel me hier al helemaal thuis en kijk er naar uit om me hier definitief te vestigen. Weesp is een leuke stad, ik heb mijn weg hier al aardig gevonden en leer steeds meer mensen kennen."

Birmingham
Nu past Ron Vlaar zich vrij makkelijk aan. Als profvoetballer is hij voor zijn carrière diverse keren verhuisd, in 2012 vertrok hij zelfs naar Birmingham in Engeland om daar te gaan voetballen bij Aston Villa. "Maar ook in mijn jeugd ben ik weleens bijna van de een op de andere dag verhuisd. En het scheelt natuurlijk dat ik hier niet in mijn eentje een nieuw leven begin. Manon en ik kennen elkaar nu al een tijdje en ook haar vrienden ken ik inmiddels."

Praatje maken
Een terrasje pakken, een ijsje eten, naar de slager, naar de bakker... Je kunt Vlaar overal tegenkomen. Hij wordt regelmatig aangesproken, maar voelt zich geen bezienswaardigheid. Althans, niet op een vervelende manier. "Het is ook al minder dan in het begin. Ik heb het idee dat Weespers al aardig gewend zijn aan het feit dat ik hier rondloop. Soms begint iemand over voetbal, dat is natuurlijk ook een makkelijk onderwerp om een gesprek te beginnen. En dat vind ik ook alleen maar leuk."

Tijdens Groningen - AZ kreeg Vlaar weer last van zijn kuit

Zoektocht naar droomhuis
Het gevonden droomhuis liet zich niet een-twee-drie vinden. "We wilden graag een huis met een tuin in het centrum, naar die combinatie moesten we wel even zoeken. Maar we hebben een heerlijk huis gevonden en we hebben ontzettend veel zin om er in te trekken." Last van verbouwings- en/of verhuisstress heeft Vlaar niet. "Nee hoor, we doen rustig aan. Ik wil dat Manon zonder spanningen de zwangerschap doorkomt, dus we forceren niets, dat is ook helemaal niet nodig."

Kuitblessure
Ron Vlaar is sinds 2015 terug bij AZ. Hij mocht bij de Alkmaarse club meetrainen toen hij herstelde van een meniscusblessure en dat beviel beide partijen zo goed dat er binnen een paar maanden een nieuw contract lag. Dat is inmiddels verlengd tot medio 2018. De centrale verdediger vindt het niet zo heel erg dat zijn buitenlandse avontuur voorbij is. Via AZ ziet hij ook kansen om verder te komen in het Nederlands elftal. Maar dan moet hij wel eerst van die kuitblessure af. Het ging juist een stuk beter, maar afgelopen zondag tijdens de tweede helft Groningen - AZ schoot het er weer in. Deze kuitblessure speelt hem al enkele maanden parten. AZ-trainer Van den Brom heeft een speciaal programma gemaakt om Vlaar weer fit te krijgen.