Dennis van der Manden (21): 'De rol van horecamanager past me best goed.'
Dennis van der Manden (21): 'De rol van horecamanager past me best goed.' Foto: Ruth van Kessel

In de schoenen van een
vijf sterren horecamanager

WEESP - Als een volleerde horecamanager leidde Weesper student Dennis van der Manden dinsdagochtend een luxe ontbijtarrangement op de driemaster Sanne Sophia. Zeker dertig gasten deden zich tegoed aan aan allerlei lekkernijen, klaargemaakt door Dennis en zes medestudenten. Dit onderdeel van de opdracht van zijn hospitalitymanagementopleiding lijkt te zijn geslaagd.

door Ruth van Kessel

Het laatste woord over het cijfer heeft natuurlijk zijn docent Simone Laarmans, die haar studenten op locatie kwam beoordelen. De studenten volgen de tweejarige opleiding Horeca & Management aan het MBO College Centrum aan het ROC van Amsterdam. De opdracht aan de eerstejaarsstudenten: richt je eigen ontbijtbedrijf op, compleet met business- en marketingplan. Een kolfje naar de hand van Dennis van der Manden.

Goedemorgen!
"Ja, goede naam hè, voor een ontbijtbedrijf. Omdat het de bedoeling is dat wij straks in vier- en vijfsterrenhoreca komen te werken wilden wij een chic ontbijt organiseren op een unieke locatie. Dat is goed gelukt: we hebben een luxe ontbijtbuffet klaargemaakt met bijzondere broodjes en hapjes. Via sponsoring hebben we ook nog luxe thee kunnen regelen. Alle zeven serveerden we met ons schoolpak aan, dat gaf ook een chique uitstraling."

Ging er nog wat mis?
"Het was jammer dat op het laatste moment het cappuccinoapparaat kapot ging. Dat hadden we niet voorzien, maar gelukkig vonden de gasten de gewone koffie ook lekker."

Viel het ondernemen mee?
"Er komt bij het maken van een sluitend businessplan best veel kijken. Wat zijn de kosten, hoe bepaal je de kostprijs van het ontbijt, maar hou je de prijs toch aantrekkelijk voor gasten. Het vinden van een bijzondere en betaalbare locatie. Dat we het ontbijt mochten serveren op de Sanna Sophia was natuurlijk een buitenkans en mijn moeder Linda van der Manden organiseerde als extra lokkertje met Spinning Weesp een gecombineerde spinning- en pilatesles. Ook hier op de Scheepswerf in Weesp. Ik heb gemerkt dat een goed netwerk veel voordelen biedt bij ondernemen. En zo konden we de prijs van het ontbijt inclusief de sportles heel aantrekkelijk houden en konden de gasten voor slechts 12,50 euro van een chic ontbijtje genieten."

Wat vond je het moeilijkst?
"Toch wel het marketinggedeelte. Je hebt dan met elkaar een mooi concept bedacht, maar dan moet je het nog zien te verkopen. Natuurlijk hebben we gebruikgemaakt van de bereidheid van familie en vrienden om hier 's ochtends te komen ontbijten, maar ook hebben we met zelfgemaakte flyers op de Weesper markt gestaan."

Over twee jaar?
"Bij deze opdracht had ik de rol van manager op me genomen. Eerlijk gezegd past die me best goed, haha. Dus daar wil ik wel voor gaan in de toekomst."