Dit jaar weer een boot met vooral Zwarte Pieten.
Dit jaar weer een boot met vooral Zwarte Pieten. Foto: Ruth van Kessel

De pieten bij de intocht in Weesp blijven traditioneel zwart

WEESP - Zoals het ernaar uitziet komt op zaterdag 12 november Sinterklaas traditioneel met Zwarte Pieten aan in de Kom van Weesp. Toch lijkt het dat de gesprekken over het uiterlijk van de knecht van de goedheiligman ook in Weesp voorzichtig gevoerd gaan worden, met wellicht gevolgen voor het uiterlijk van de intocht volgend jaar in november.

door Ruth van Kessel

Wat vooral opvalt in de discussie rondom het uiterlijk van Piet is het behoedzaam bewegen van betrokken partijen om elkaar heen. De gemeente laat het aan de Stichting Sinterklaas Intocht Weesp over om te bepalen hoe pieterbaas eruit moet zien en het sinterklaascomité op zijn beurt wacht de landelijke ontwikkelingen af. De beloofde dialoog tussen deze twee zijn uiteindelijk gepland voor januari 2017, de definitieve datum moet nog worden bepaald. Het feest van Sinterklaas is dan al lang en breed achter de rug en, zo stelt de Stichting Sinterklaas Intocht Weesp: "Dit jaar blijven de pieten bij de intocht in Weesp traditioneel zwart."

Dialoog
Martijn de Vries, die in deze krant opriep tot een gesprek over Zwarte Piet, had gehoopt al op korte termijn te zijn uitgenodigd om met verschillende partijen de dialoog te voeren. De Vries: "Ik verbaas me dat de lokale overheid een feest faciliteert waarover de rechter de uitspraak heeft gedaan dat het door mensen als discriminerend kan worden ervaren. Voor scholen geldt hetzelfde. De kinderombudsman staat klaar met adviezen hoe je op school de dialoog zou kunnen voeren over het uiterlijk van piet, maar zover ik weet wordt daar geen gebruik van gemaakt. Inhoudelijk met elkaar van gedachten wisselen lijkt nog een brug te ver in Weesp. Ik hoop op een uitnodiging in januari door de gemeente en het sinterklaascomité."

De besturen van de stichtingen Asko, Spirit en Talent Primair, waaronder de Weesper basisscholen vallen, hebben voor de Weesper tak een persbericht doen uitgaan: "Sinterklaas moet voor iedereen een feest zijn en voor niemand kwetsend. Een tweede uitgangspunt is dat de vermomming van pieterbaas voor niemand als discriminerend mag worden ervaren. Scholen bepalen samen met ouders, leerkrachten en directie de vorm waarin Sinterklaas gevierd wordt, waarbij begrip en respect leidend moeten zijn in de dialoog." En tot slot zeggen de besturen: "Het sinterklaasfeest is verankerd in de samenleving, maar zal in de uitvoering veranderen tot een voor iedereen te waarderen aangelegenheid." De bal ligt dus bij de scholen zelf, maar die lijken, op een uitzondering na, er nog niet uit te zijn.

Eerst de intocht, daarna pas de gesprekken over het uiterlijk van Piet