Juf Willy Molenaar neemt afscheid van de kinderen van de Triangel.
Juf Willy Molenaar neemt afscheid van de kinderen van de Triangel. Foto: De Triangel

Die 12-uursschoolreisjes zullen Willy's leerlingen nooit vergeten

WEESP - Als juf beschikte Willy Molenaar over vele kwaliteiten, maar de honderden leerlingen die zij onder haar hoede heeft gehad zullen zich haar vooral herinneren om haar 12-uursschoolreisjes. Sinds deze week is de Weespse met pensioen.

door Marieke van Veen

Ruim 42 jaar in het onderwijs... wat weet je nog van je eerste werkdag?
"Dat was op de Vinkenbaan in Muiderberg. Ik moest een proefles geven met de burgemeester erbij. Dat was toen denk ik gebruikelijk in kleinere gemeenten. Het was een tijdelijke functie. Later ben ik les gaan geven op de Leeghwaterschool, de Hobbedob, de Plesmanschool en tot slot de Triangel."

Wat kenmerkt een goede juf?
"Dat je niet de juf speelt, maar dat je jezelf bent. Dan ben je krachtiger. Ook heb je humor en relativeringsvermogen nodig. Mijn vader vond mij als kind nogal onverschillig, maar ik ben gewoon niet snel van mijn stuk te brengen en dat is me vaak van pas gekomen. Ook heel belangrijk: kinderen leren om te gaan met vrijheid en verantwoordelijkheid, daar worden het zelfstandige mensen van."

Er is veel veranderd in het onderwijs... Noem eens iets positiefs?
"Dat leerlingen middels toetsen en testen beter gevolgd worden. Vroeger moest je dat als leerkracht op gevoel doen, nu heb je handige meetinstrumenten die je veel vertellen over de ontwikkeling van de leerling."

En iets negatiefs?
"Het basisonderwijs is erg verzakelijkt. Dat is de keerzijde van al die getallen en grafieken die ik net nog als iets positiefs noemde. Scores vertellen veel over het kind, maar zeggen ook iets over de school en de onderwijzer. Als een score dan onverhoopt tegenviel, dan trok ik me dat soms wel eens persoonlijk aan."

'Ik moest een proefles geven met de burgemeester achter in de klas'

Je favoriete groep?
'Ik heb groep 6/7 altijd erg leuk gevonden. Dat zijn kinderen van 10/11 jaar. Die zijn vaak al lekker mondig en die kun je al heel goed op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen. Kleuters liggen me het minst. Ik vind ze lief, maar als leerkracht kon ik er niet zo veel mee. Ik denk eigenlijk dat de kleuterschool gehandhaafd had moeten blijven."

Welke dag blijft je altijd bij?
"De schoolreisjes. Ik maakte daar altijd 12-uursschoolreisjes van, vol afwisseling en verrassingen. Vooral het een-na-laatste schoolreisje vergeet ik nooit meer. Ik had die veertig jaar daarvoor amper een pleister hoeven plakken, maar die dag brak een kind zijn arm op een klimduin, werden we van het strand gestuurd door de explosievenopruimingsdienst, reed de chauffeur zijn bus kapot tegen een brug en als klap op de vuurpijl brak in speeltuin Don Bosco een ander kind zijn pols."

Wat ga je doen met al die vrije tijd?
"Verre reizen maken met mijn partner, Victor Ferrero. Volgende week vertrekken we naar Cuba, waar we gaan rondtrekken met de auto. Op de terugweg gaan we nog even naar familie op CuraƧao. Maar ook Namibiƫ, Tanzania en Suriname staan op ons lijstje."

Willy en Victor vertrekken volgende week naar Cuba.