Ania Sharwood naast de opbrengst aan zwerfvuil na een wandeling van 20 meter.
Ania Sharwood naast de opbrengst aan zwerfvuil na een wandeling van 20 meter. Foto: Ruth van Kessel

Oproep: 'Don't mess with Weesp'

WEESP - Ze wil geen belerende vinger opsteken, maar wel wil ze graag een schone woonomgeving. Ania Sharwood verbaast en ergert zich over het vele zwerfvuil op het wandelpad achter de voetbalvelden van FC Weesp. "Wat bezielt mensen om al die troep zomaar in de bosjes te gooien?" Wie heeft er een idee om dit te stoppen?

door Ruth van Kessel

Sinds Ania Sharwoord een hond heeft komt ze vrijwel dagelijks op het onverharde pad tussen de Slauerhoffstraat en de Hogeweyselaan, een onverwacht ongerept stukje groen achter de sportvelden in het verder vooral met stenen belegde stukje Weesp. Haar hond Finn kan er naar hartenlust rennen. Ania: "Het is echt heel fijn dat dit stuk groen er is. Mensen hebben dat nodig om zich goed te voelen. Weesp heeft niet veel wandelgroen en je zou dus denken dat mensen er zuinig op zijn. En misschien is het omdat ik er nu zo vaak kom dat het me opvalt, maar het is echt ongelooflijk wat je allemaal aan rotzooi ziet liggen tussen de struiken. Eén keer heb ik een plastic tas meegenomen en aan het einde van mijn korte wandeling was de zak vol met alles wat ik had opgeraapt."

Koffiebekers
Het WeesperNieuws neemt de proef op de som en gaat samen met Ania en hond Finn op pad. Na 20 meter is de buit een leeg pakje sigaretten, de restanten van een complete lunch met kartonnen koffiebekertjes, een zakje waar bolletjes in hebben gezeten en de verpakking van de vleeswaren voor op die bolletjes. Ania: "Je kunt natuurlijk gaan wijzen naar jongeren die hun blikjes bier en cola en sigaretten weggooien, maar de aanwezigheid van koffiebekertjes, lunchverpakkingen en ook veel lege flesjes sportdrank verraadt dat ook medewerkers van de bedrijven op het industrieterrein en sporters hier komen wandelen en hun afval achterlaten." De Weespse vindt dat onbegrijpelijk. "Van pubers kun je nog verwachten dat ze geen oog hebben voor hun leefomgeving, maar van volwassenen zou je mogen verwachten dat ze zich verantwoordelijk voelen voor de natuur en het milieu."

Prullenbakken
Opvallend genoeg staat er in dit groengebiedje geen enkele prullenbak. Dus al zou de passant willen, hij kan zijn afval niet kwijt. Dat zou de eerste stap moeten zijn, denkt Ania. In de buurt van een prullenbak worden mensen uitgenodigd om hun afval daar in te gooien. Maar een garantie is dat niet, weet ook Ania: "Laatst was ik op de schans De Achtkant en toen zag ik een berg met blikjes op vijf meter afstand van een afvalbak. Vijf meter! Je snapt dat toch niet?!" Toch wil de Weespse niet met een beschuldigende vinger wijzen. "Ik zou liever willen dat mensen meer respect krijgen voor de natuur door de bewustwording op gang te brengen, bijvoorbeeld met dit artikel in de krant. Meer educatie op scholen zou ook een goed idee zijn: weten kinderen wel dat hun blikje vijftig jaar nodig heeft om te verteren?"

Ideeën
De Weespse roept iedereen met een goed idee op om te reageren. Zelf denkt ze aan een upgrade van het gebiedje tot een parkje. Of georganiseerde schoonmaakacties voor de hele stad of misschien dat hondenbezitters met elkaar kunnen afspreken dat ze met elkaar een opruimronde over hun wandelgebieden doen. Ania: "In Texas benaderden ze het probleem zwerfvuil op een positieve manier. De actie heette 'Don't mess with Texas' en wakkerde juist de trots van hun bewoners voor hun stad aan. Waar je trots op bent, ga je niet bevuilen. Deze aanpak werkte beter dan het uitschrijven van boetes."

'Waar je trots op bent behandel je met respect en ga je niet bevuilen'

Het beleid van de gemeente is gericht op het zo weinig mogelijk neerzetten van prullenbakken. Zeker op achterafstukjes worden mensen geacht hun vuil zelf mee naar huis te nemen, op drukke plekken zijn de voorzieningen wel aanwezig. Voor het opruimen van zwerfvuil is de Tomingroep verantwoordelijk. Die ontving naar aanleiding van dit verhaal het verzoek van de gemeente om het groengebied achter de sportvelden vanaf nu ook iedere twee weken te ontdoen van de troep, zo laat een woordvoerder weten.