Mag ik er even langs? Jeffrey Veldt hoopt dat dit na de uitbreiding minder vaak gevraagd hoeft te worden.
Mag ik er even langs? Jeffrey Veldt hoopt dat dit na de uitbreiding minder vaak gevraagd hoeft te worden. Foto: Marieke van Veen

'Fijn als we elkaar straks niet meer in de weg lopen'

WEESP - Net terwijl Jeffrey Veldt van de Spar in Aetsveld aan het WeesperNieuws uitlegt waarom de steunpilaren in zijn winkel een sta-in-de-weg zijn, vraagt een vrouw met een rollator of ze hem even mag passeren. En dat is dus precies wat de ondernemer bedoelt: de paden zijn te smal. Daar komt zo snel mogelijk verandering in.

door Marieke van Veen

De buurtsuper krijgt er straks flink wat meters bij, vertelt Veldt: "We gaan het huidige magazijn bij de winkel trekken. Dat betekent dat er over de gehele lengte van de winkel een strook van vijf meter bij komt. Het nieuwe magazijn bouwen we tegen de winkel aan aan, naast de kassahoek."

Uit de regio
De winkelpaden van de Spar zijn nooit ruim bemeten geweest, maar het is pas een probleem gaan worden toen het aantal klanten toenam en mensen op een andere manier hun boodschappen zijn gaan doen. "Ik heb de laatste jaren steeds meer inwoners van Nigtevecht en Nederhorst in de winkel die vanuit hun werk in Amsterdam even bij mij stoppen voor de boodschappen. Parkeren kun je hier voor de deur en dat is ook nog eens gratis."

Twee keer per dag
Ook is het verkeer in de winkel toegenomen. Wat Veldt daarmee bedoelt is: "Vroeger deden mensen een keer in de week voor de hele week boodschappen met behulp van een lijstje. Nu komen ze elke dag, soms zelfs twee keer per dag, en beslissen dan ter plekke wat ze gaan eten. Ook hierdoor is het drukker geworden in de winkel." Voor het personeel is het ook niet prettig. Medewerkers die moeten bijvullen staan al snel in de weg en werken hierdoor gehaast. "We proberen zo veel mogelijk te vullen buiten de piekuren, maar soms ontkom je er niet aan en lopen we behoorlijk in de weg. Nu bekend is dat we gaan uitbreiden, kunnen we tenminste tegen onze klanten zeggen: sorry, maar we zijn er mee bezig."

Tweede vergunning
De ondernemer heeft de bouwvergunning aangevraagd. Hij hoopt dat er geen bezwaren worden ingediend, zodat hij snel kan doorpakken. Al eerder werd een soortgelijke vergunning verleend toen de eigenaar van het pand het stukje grond naast de supermarkt kon kopen en bedacht dat hij daar misschien nog wat kleine winkels kwijt kon. "Maar daar waren geen gegadigden voor en die vergunning is inmiddels verlopen."

'Vroeger kwamen klanten eens per week, nu soms twee keer per dag'

Meer bier
Behalve bredere paden komen de extra meters straks ook het assortiment ten goede: "We gaan het aanbod aan versartikelen uitbreiden en anders presenteren. Ook gaan we het bieraanbod verbreden, want de vraag naar en het aanbod in speciaalbier is enorm toegenomen." Veldt springt graag in op nieuwe ontwikkelingen - "Want dát is ondernemen" - zonder daarbij allerlei voorschriften te hoeven volgen. "Bij filialen van grote ketens gaat het er heel anders aan toe, die hebben te maken met richtlijnen voor alles. Wij kunnen als zelfstandig ondernemer zelf bepalen wat we doen en ons specifiek richten op de vraag in Aetsveld. We zijn een buurtwinkel en daar zit onze kracht."

Dan lachend: "Ik ga even een boodschap doen, wordt in Aetsveld vaak 'Ik ga even naar Jeffrey en Karin' genoemd. Mooi toch?"