Ook de kant grenzend aan de parkeerplaats krijgt een tweede woonlaag.
Ook de kant grenzend aan de parkeerplaats krijgt een tweede woonlaag. Foto: Vivium Zorggroep

Verpleeghuis gaat uitbreiden

WEESP - Verpleeghuis De Hogeweyk aan de Heemraadweg krijgt er 28 eenpersoonskamers bij. De vergunning is inmiddels aangevraagd. Vivium Zorggroep hoopt komend voorjaar met de opbouw te kunnen beginnen.

door Marieke van Veen

De wens om uit te breiden komt voort uit de groeiende wachtlijst, vertelt communicatieadviseur Marlous ten Haring. Door de toenemende vergrijzing van Nederland is het aantal mensen met dementie stijgende. De vraag naar kleinschalige verpleeghuiszorg is als gevolg hiervan toegenomen.

Vier nieuwe zorgwoningen
Boven op de bestaande laagbouw aan de kant van de parkeerplaats komen vier nieuwe zorgwoningen, die ieder plaats gaan bieden aan zeven nieuwe bewoners. Ook deze nieuwe woningen gaan werken volgens het leefstijlconcept waar De Hogeweyk internationaal vermaard om is. Elke woning heeft een eigen keuken, eigen sanitaire voorzieningen en er gaat een zelfstandige huishouding gevoerd worden.

Intern schuiven
De nieuwe woningen worden deels prefab geproduceerd, wat scheelt in de doorlooptijd. Maar overlast is natuurlijk niet helemaal te voorkomen. Ten Haring: "Als er huidige bewoners zijn die veel last hebben van de werkzaamheden dan gaan we kijken of we deze mensen tijdelijk elders in De Hogeweyk kunnen onderbrengen. Dat doen we uiteraard in goed overleg, want voor sommige mensen brengt een andere omgeving veel onrust met zich mee, dus daar gaan we heel zorgvuldig mee om." Ook kan Ten Haring zich voorstellen dat ze een extra uitstapje plannen op de dagen dat het meeste lawaai wordt verwacht.

Oplevering in de zomer
Vivium, de overkoepelende organisatie waar De Hogeweyk onder valt, hoopt in het voorjaar te kunnen beginnen met de opbouw. Als alles meezit zouden de 28 nieuwe kamers dan in de zomer opgeleverd worden. Dat brengt het aantal plaatsen in De Hogeweyk van 152 naar 180. Ingedeeld naar leefstijl kunnen alzheimerpatiënten hier fijn en veilig wonen. De Hogeweyk is namelijk gebouwd als wijk, compleet met wijkvoorzieningen zoals een grand café, een supermarkt, een theater en een tuin. Dit geeft de bewoners veel vrijheid en zelfstandigheid.
Zelfde stijl
Vivium Zorggroep is er trots op dat er straks nog meer mensen van dit unieke concept kunnen profiteren. Ten Haring: "We zijn blij dat deze uitbreiding mogelijk is. Omdat we nu vooral laagbouw hebben, kunnen we deze nieuwe woningen mooi inpassen zonder dat het aangezicht van De Hogeweyk erg verandert." De vier nieuwe woningen worden dan ook gebouwd in dezelfde stijl als de andere 23 woningen.

Alles eenpersoons
Dat de nieuwe woningen alleen eenpersoonskamers krijgen heeft te maken met de wens van Vivium om te stoppen met de meerpersoonskamers. Er wordt daarom ook gekeken of de bestaande tweepersoonskamers kunnen worden aangepast naar eenpersoonskamers zonder plaatsen te verliezen.