Marthanne aan de Aetsveldseweg voortaan alleen nog veeteeltbedrijf.
Marthanne aan de Aetsveldseweg voortaan alleen nog veeteeltbedrijf. Foto: Ruth van Kessel

'De toenemende regelgeving maakt de zorg niet leuker'

WEESP - Marten en Hanneke van Harten stoppen na ruim tien jaar met hun zorgboerderij Marthanne aan de Aetsveldseweg. In december staat de kerstlunch in het teken van afscheid van de er nu nog werkende negen hulpboeren, zoals de cliënten van de dagbesteding zich noemen, maar daarna is het dan ook echt afgelopen.

door Ruth van Kessel

Veel cliënten werken al vanaf het allereerste begin als hulpboer, toen zorgboerderij Marthanne in 2006 haar deuren opende als dagbesteding voor mensen die niet passen in de reguliere arbeidsmarkt. Op Marthanne vonden ze zinvol werk, ervoeren ze structuur, deden ze klusjes en genoten ze van het leven in en rond de stallen. Het afscheid van Marthanne valt zowel de clienten als Marten en Hanneke zwaar.

Hanneke: "Het besluit om te stoppen is natuurlijk niet van de een op de andere dag genomen. Marten en ik hebben er lang over nagedacht, maar vinden het om verschillende redenen nu een goed moment. Het allerbelangrijkste voor ons is dat voor al onze hulpboeren een goede nieuwe plek wordt gevonden. Sommige zijn al weg en andere zijn nu al een paar dagdelen per week aan het wennen op hun nieuwe dagbesteding. Daarbij zullen wij de band met onze vaste groep echt niet in één keer doorsnijden. We hebben beloofd ze op de hoogte te houden van het wel en wee van de koeien en als er een kalfje geboren wordt mogen ze gewoon op kraambezoek komen. Het is een langzaam loslaatproces voor ons allemaal."

Combinatie
De reden om juist nu te stoppen met de dagbesteding is een combinatie van factoren. De belangrijkste is dat Marten en Hanneke behoefte hebben aan meer tijd. Meer tijd voor hun eigen grote gezin waar inmiddels het tweede kleinkind is geboren en meer focus op het werk op onder meer de veeteeltboerderij door Marten. Hanneke wil zich rustiger kunnen richten op haar Praktijk voor Passend Onderwijs.
Hanneke: "Hoe leuk en dankbaar het werk met de zorgboerderij ook was, het vraagt veel energie. Zeker met de toenemende regelgeving en de vele bezuinigingen is de zorg er niet leuker op geworden en was voor onze locatie vooral de bezuiniging op het vervoer de bottleneck. Het is goed om te stoppen nu. Marten en ik zijn allebei in de vijftig. We hebben voldoende opgebouwd om het nu wat rustiger aan te kunnen doen en te gaan genieten van andere dingen in het leven. We sluiten het goed af."

De nu nog negen - het waren er twintig - cliënten van Marthanne hebben een plek gevonden op dagbestedingen in de regio.

'Bij een nieuw kalfje mogen ze gewoon op kraambezoek komen'