Esraa won in twee klassen de eerste prijs, Ahmed ging voor de derde prijs op het EK karate in Amsterdam
Esraa won in twee klassen de eerste prijs, Ahmed ging voor de derde prijs op het EK karate in Amsterdam

Weesper toppers scoren
op EK karate Amsterdam

WEESP - Ze zijn nog maar een jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en nu al gloreerden ze op het Europees kampioenschap karate in Amsterdam. Broer en zus Ahmed (16) en Esraa (15) Aydi wonnen op 2 oktober respectievelijk de derde en eerste prijs in hun klasse en wat hun betreft is dit nog maar het begin van hun karatecarrière.

door Ruth van Kessel

Het was de eerste keer dat ze aan een Europees kampioenschap meededen, en wat ze precies konden verwachten wisten Esraa en Ahmed nog niet. Maar dat ze er hard voor hadden getraind was zeker. Deelnemers uit twaalf landen deden mee aan het EK. Esraa: "Toen ik van een paar meisjes had gewonnen, kreeg ik ineens het gevoel dat ik een goede kans maakte. Ik heb alles op alles gezet en het is gelukt. Ik ben ontzettend blij met deze prestatie."
Esraa, jij won zelfs twee bekers?
"Klopt. Eentje voor de eerste plaats in de karate-katacompetitie en de andere voor de eerste plaats in de karate-kumitecompetitie. Ze krijgen een ereplek op mijn kamer. Ahmed en ik hebben er heel hard voor getraind en we zijn onze trainster dan ook dankbaar. Dankzij haar zijn we zover gekomen."

Hoelang doen jullie al aan karate?
Ahmed: "Ik doe al vanaf mijn zesde jaar aan karate en Esraa vanaf haar achtste jaar. Dat was dus nog in Syrië. Eenmaal in Nederland hebben we wel moeten wennen aan de andere regels bij het spel. Bijvoorbeeld de begroeting gaat heel anders."

Esraa, hoe bijzonder is het dat jij als meisje en als moslima aan karate doet?
"Het aantal meisjes dat aan karate doet is inderdaad veel lager dan bij jongens. Ook in Syrië was dat zo. Maar ik weet al mijn hele leven dat dit mijn sport is, maar als ik het vertel aan vriendinnen moeten ze altijd een beetje lachen. Ze vinden het maar raar voor een meisje, maar ik vind het een mooie sport."

Hoe staat je familie erin?
"Mijn ouders zijn supertrots op mij en natuurlijk ook op Ahmed. Zij hebben ons altijd gesteund. Dat ik een moslima ben, maakt niets uit. Dat speelt geen enkele rol."
Broer en zus, vechten jullie ook weleens tegen elkaar?
Ahmed: "Ik vind het altijd leuk om te kijken of ik van Esraa kan winnen."Esraa: "Maar toch doen we het niet vaak. We worden dan allebei te fanatiek en dan is er het gevaar dat je elkaar te hard slaat. En dat willen we natuurlijk niet, ik ben dan degene die aangeeft dat ik wil stoppen."

'Mijn vriendinnen vinden het wel een beetje raar'

Hoe ziet de toekomst eruit?
Ahmed: "We gaan allebei voor een professionele carrière in karate. Hoe mooi zou het zijn als we mee doen aan het WK? ik verheug me op de wedstrijden in het buitenland." Esraa: "En daarna wil ik ooit mijn eigen karateschool."