De politie wil weer kunnen terugzien wat er op het station is gebeurd.
De politie wil weer kunnen terugzien wat er op het station is gebeurd. Foto: Christian Pfeiffer

Kapotte camera's op het station worden vervangen

WEESP - De camera's op het Stationsplein en bij de fietsenstalling zijn hoognodig aan vervanging toe. Het huidige systeem is verouderd en vertoont ernstige technische mankementen. Het is weleens voorgekomen dat er geen beelden bleken opgenomen te zijn terwijl die wel hadden kunnen helpen bij het ophelderen van een misdrijf.

door Marieke van Veen

Daarom heeft het college van B en W besloten de camera's te vervangen. Het nieuwe systeem vergt een investering van 30.000 euro. Daar komt per jaar nog eens 1500 euro aan beheer en onderhoud bij. De nieuwe camera's moeten minimaal vijf jaar meegaan.

Een fors bedrag, maar de gemeente heeft deze investering er wel voor over. Een woordvoerster: "Sinds de inzet van camera's is het algemene beeld dat het een stuk rustiger is geworden. Cameratoezicht is naast een aantal andere maatregelen, waaronder het vernieuwen van de stationsdoorgang en een nieuwe fietsenstalling, een succes gebleken. Wel is er nog steeds sprake van fietsendiefstal."
De camera's werken enerzijds preventief - dieven en vandalen zien vaak van actie af als ze zien dat ze in beeld zijn - maar ook de beelden zelf hebben meermaals hun nut bewezen. Wie herinnert zich niet de scholendreiging in februari 2009? Twee tieners belden vanuit de telefooncel op station Weesp naar 112 met de boodschap: "Ik ben de seriemoordenaar van Weesp. De Jozefschool gaat eraan." Aangezien er toevallig diezelfde dag een verwarrende brief op De Terp was bezorgd, gingen alle alarmbellen af, zeker omdat kort daarvoor een 20-jarige man een bloedbad had aangericht op een kinderdagverblijf in het Belgische Dendermonde. Alle Weesper scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven kwamen onder politietoezicht te staan. De volgende dag vertoonde het tv-programma 'Opspring Verzocht' beelden van de camera's op het station en het Stationsplein. Tot hun afschuw herkenden de ouders van twee jonge Weespers hun kinderen als de verdachten. Het bleek een kwajongensstreek, maar wel een met verstrekkende gevolgen. Terug naar de nieuwe camera's: beelden worden niet langer dan vier weken bewaard. De gemeente: "In de praktijk zelfs korter - maximaal twee weken - gezien de kosten en beschikbare ruimte op de opnameapparatuur."
De beelden worden vooralsnog alleen achteraf bekeken door de politie als er sprake is van een strafbaar feit, maar dit gaat mogelijk veranderen: "De mogelijkheid bestaat om het systeem op de liveview van de meldkamer aan te sluiten. Dit wordt nog nader onderzocht."