Dit zijn de 15 knelpunten in de stad waar fietsende scholieren zich onveilig voelen, zo zeiden zij in het onderzoek.
Dit zijn de 15 knelpunten in de stad waar fietsende scholieren zich onveilig voelen, zo zeiden zij in het onderzoek. Foto: Christian Pfeiffer

Hier voelen fietsende scholieren zich onveilig

WEESP - De oversteek voor het Vechtstede College, het kruispunt op de Roskambrug en het kruispunt bij Aetsveld: daar voelen fietsende scholieren op weg naar school zich het onveiligst. De gemeente voert op korte termijn dertig verbeteringen doorgevoerd.

door Christian Pfeiffer

Eerst dit: Weesp is niƩt onveilig voor fietsende scholieren, zo blijkt ook uit dat onderzoek. Er gebeuren eigenlijk geen ongelukken. Maar tussen veiligheid en veiligheidsbeleving zit een verschil en sinds maart is de gemeente bezig geweest om de scholieren te ondervragen over hun ervaringen. Daar is een top 15 uitgekomen:
1. de Amstellandlaan voor het Vechtstede College,
2: de Roskambrug,
3: kruispunt naar Aetsveld,
4: Groeneweg/Singel,
5: Amstelland-/Lageweyselaan,
6: Breedstraat/Achtergracht,
7: Rotonde Leeuwenveldseweg/Korte Muiderweg,
8: Amstellandlaan/Casparuslaan,
9: Breedstraat/Nieuwstad,
10: Zwaantjesbrug,
11: Talmastraat/Singel,
12: Plataanlaan/Papelaan,
13: Herensingel/Stationsweg,
14: Van Houtenlaan/Irenelaan,
15: Wiefferingdreef bij de Spar.

We treffen wethouder Astrid Heijstee en beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer Ricci Moaddine maandagochtend op de Roskambrug. Naast het in kaart brengen van de knelpunten heeft de gemeente namelijk meer gedaan. Heijstee: "We hebben een lijst van 30 punten opgesteld die we voor de lente van volgend jaar willen uitvoeren." Moaddine vult aan: "Kleine maatregelen, zoals het plaatsen van verkeersborden of strepen op de weg."

Het rapport is inderdaad uitgebreid te noemen met ruim 70 pagina's. Van elk kruispunt zijn de verkeersstromen in kaart gebracht en zijn er lijstjes met snelle oplossingen en oplossingen die op de lange termijn soelaas kunnen bieden.

Hekwerk in de weg
Zo lezen we bijvoorbeeld over de oversteek voor het Vechtstede (nummer 1): "In 2020 zijn de spitsuurintensiteiten naar verwachting op het wegvak tussen de 600-1.000 motorvoertuigen" en "Bijzonder is de toepassing van hekwerk aan de zuidzijde van de fietsoversteek, waardoor de fietser niet vlot en goed recht kan oversteken en meer aandacht heeft voor de bijzondere manoeuvre dan voor overig verkeer waaraan voorrang verleend moet worden." Oplossingen zijn onder meer het beter zichtbaar maken van de oversteek en het hek verwijderen op korte termijn en op lange termijn het instellen van een schoolzone waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden.

Op nummer 1: de oversteek bij het Vechtstede College

Roskambrug
Op de Roskambrug is het een ander verhaal. Ook daar voelen fietsende leerlingen zich onveilig. De gemeente heeft daarom besloten binnenkort nieuwe stoplichten te plaatsen. De huidige verkeerslichten zijn verouderd en nu er toch vervangen kan worden is er meteen aandacht voor de overstekende fietser. Ook wordt een kleine drempel uit het fietspad gehaald om de voorrangssituatie te verduidelijken. Het onderzoek is door het college van B en W deze week beschikbaar gesteld aan de gemeenteraad. Die gaat er volgende week over in debat.

Blij
Astrid Heijstee en Ricci Moaddine zijn in ieder geval erg blij met de resultaten. Het biedt een houvast voor toekomstige discussies. De bedoeling is dat het onderzoek steeds geraadpleegd wordt als er een kruising of weg moet worden opgeknapt in de stad. Dan kunnen meteen uitgebreidere maatregelen worden genomen.

Astrijd Heijstee en Ricci Moaddine.