Voorlopig woont de familie Arrais nog steeds met z'n zestienen in een flat.
Voorlopig woont de familie Arrais nog steeds met z'n zestienen in een flat. Foto: Rtvnh

Ymere: de overbewoning moet stoppen

WEESP – Twee weken na de noodkreet van de familie Arrais dat hun woonsituatie niet langer houdbaar is, is de sfeer in de discussie verhard: de familie is gesommeerd door Woningcorporatie Ymere om voor 28 februari een einde te maken aan de situatie van de overbewoning aan de Ingelandenstraat.

door Ruth van Kessel

De familie Arrais woont met zestien mensen in één flat aan de Ingelandenstraat. Een situatie die is ontstaan toen Abdellah Arrais met vrouw en zes kinderen terugkeerde uit Dubai - waar hij veertien jaar woonde en werkte – en introk bij zijn broer Mustafa. Mustafa woont daar met zijn ouders, vrouw en vier kinderen. Een tijdelijke oplossing, zo dachten de broers: Abdellah rekende op een urgentieverklaring en hoopte snel een eigen woning toegewezen te krijgen. Het pakte anders uit: omdat het gezin economisch niet verbonden is aan Weesp en overbewoning geen reden is voor een urgentieverklaring, kan Ymere niet zomaar een woning uit hun hoed toveren. Dus duurt de overbewoning voort, al meer dan een jaar. Wat nu?

Weesp uit
Kort na de eerste publicatie over de onwenselijke woonsituatie in het WeesperNieuws kregen de broers Arrais de boodschap van Ymere om echt wat te doen aan hun onwenselijke woonsituatie. Ze reikten het gezin verschillende alternatieven aan, waaronder een woning zoeken buiten de regio waar wel sociale huurwoningen beschikbaar zijn. In Friesland was een woning beschikbaar. Abdellah: "Ik word er wanhopig van. Hoe kan Ymere nu zo gemakkelijk zeggen dat ik ons leven maar moet oppakken en naar Friesland verhuizen? Ik ben 57, ik heb anderhalf jaar gezocht naar deze baan bij pakketbezorgbedrijf DHL en heb nu een vast contract. Dat vind ik niet zomaar nog een keer in Friesland. Daarbij zitten mijn kinderen hier op school." Op de vraag wat hij vindt van het verwijt dat hij zelf deze situatie heeft gecreëerd, reageert Abdellah bijna wanhopig: "In Dubai hield mijn baan op. Ik heb er gewerkt van accountmanager tot logistiek manager, maar ook daar is in de slechte economische situatie geen werk voor mij te vinden. Ik had weinig tijd - de kinderen moesten in september weer naar school - en ik ben vertrokken. Veel mensen vertrekken momenteel overhaast uit Dubai. Ik kon niet anders, maar achteraf bekeken was ik te optimistisch. Ik dacht echt dat het inwonen bij mijn broer hooguit drie maanden zou duren." De familie vestigt haar hoop op wethouder Eijking. Abdellah: "Hij heeft op de radio gezegd dat hij de situatie ging uitzoeken. Ik hoop dat hij wat voor ons kan betekenen. Ik wil hem heel graag spreken."
Ymere wil niet op de zaken vooruitlopen, zo is de reactie op de vraag wat er gaat gebeuren als de huurders er niet in slagen de situatie van overbewoning voor eind februari 2017 te beëindigen. De woningcorporatie zegt met de familie mee te willen denken bij het zoeken van een oplossing. Woordvoerder Coen Springelkamp: "Ook al is het de keuze van de familie zelf geweest om bij elkaar te wonen, de situatie ligt ons na aan het hart. Dit is een nette familie die geen overlast veroorzaakt. Maar we willen geen precedent scheppen. Daar doen we andere wachtenden mee tekort. Van andere woningcorporaties weten we dat er grote woningen beschikbaar zijn in onder meer Friesland. Daar kunnen ze zo in. Misschien dat meneer Arrais aan DHL kan vragen of het mogelijk is om elders in het land te gaan werken?"

Hoewel de gemeente meeleeft met de familie kan zij niets doen, zegt een woordvoerder. Omdat het gezin van Abdellah, voordat het naar Dubai vertrok, in Almere woonde, had het zich bij terugkeer bij die gemeente moeten melden. Naar zeggen heeft Weesp veel gedaan om samen met de familie naar een oplossing te zoeken. Mocht het gezin na twee jaar, dus in mei 2017, nog steeds in deze situatie zitten, dan kan het proberen urgentie aan te vragen. "Maar alleen als ze er alles aan gedaan hebben", benadrukt de gemeente. "Een verhuizing naar een regio waar de druk op de woningmarkt minder groot is, zou logischer zijn."