In 2014 en 2015 regeerde Prins Obie. De nieuwe stadsprins(es) wordt vrijdag bekend.
In 2014 en 2015 regeerde Prins Obie. De nieuwe stadsprins(es) wordt vrijdag bekend. Foto: Yannick uit den Boogaard

Carnavalsvereniging de Weesper Moppen viert uitgesteld jubileum

WEESP - 'Van uitstel komt afstel', luidt een bekend Nederlands gezegde. Het jubileumfeest van de Weesper Moppen is de uitzondering die de regel bevestigt. Met een jaar vertraging viert de carnavalsvereniging deze maand het 55-jarig bestaan.

door Marieke van Veen

Voor een carnavalsvereniging is 55 een bijzonder getal. Binnen het carnaval draait alles immers om het cijfer 11 en 5 keer 11 maakt 55. Eigenlijk had dit jubileum vorig jaar gevierd moeten worden, maar toen had de vereniging net een doorstart gemaakt en ontbrak het de Weesper Moppen aan mankracht en financiën.

Doorstart
In april vorig jaar maakte de carnavalsvereniging bekend de stekker eruit te trekken. Meer dan de helft van het bestuur stapte op en er waren geen opvolgers. Een half jaar later werd er een doorstart aangekondigd. Er werd dus toch carnaval gevierd in Weesp, maar wel op bescheiden schaal, met minder protocollen en tradities.

Boven de rivieren
Deze soberheid maakt de vereniging aanstaand seizoen dubbel en dwars goed. Ricardo Obermeijer, onder de naam Prins Obie stadsprins van 2014 en destijds voor het gemak ook van 2015: "De Weesper Moppen is een van de oudste carnavalsvereniging van boven de rivieren. Dat is toch heel bijzonder. Daarom meldde een klein groepje leden zich na de doorstart bij het ad-interimbestuur met het aanbod een groot jubileumfeest te organiseren."

Nieuwe prins(es)
De feestelijkheden rond het 55+1-jarig bestaan starten aanstaande vrijdag (de 11e van de 11e) met de bekendmaking van de nieuwe stadsprins/stadsprinses/prinsenpaar in restaurant La Ruelle in de Slijkstraat. Onder aanvoering van deze nieuwe Prins(es) Carnaval wordt zaterdag 26 november het jubileumfeest gevierd in de zaal van Koninklijke Harmonie de Adelaar aan de Papelaan. De vereniging pakt groots uit. Cees den Engelsman zit in de organisatie: "Ook als je niet per se van carnaval houdt, is dit feest een aanrader. We hebben geweldige artiesten: van 'de vierde topper' Danny Nicolay en Duo Touchdown tot De Vechtbloazers, het amusementsorkest van De Adelaar. Natuurlijk zal er op een gegeven moment heus wel een polonaise door de zaal heen gaan, maar het wordt bovenal een feest voor iedereen."
De mannen hopen op een grote opkomst. Obermeijer: "Daarom wijken we ook uit naar een grote zaal. Als we het alleen voor de huidige leden doen, had dat niet gehoeven. Van de 300-350 leden die de vereniging in de hoogtijdagen had, zijn er nog maar 40 over. Met dit feest hopen we nieuwe mensen aan te trekken. En natuurlijk zou het leuk zijn als oud-leden zich weer bij ons aansluiten."

Kindermiddag
Ook voor de rest van het seizoen zijn al volop plannen. Den Engelsman: "Carnaval valt in het laatste weekend van februari. We hopen de sleuteloverdracht en de kindermiddag nieuw leven in te blazen en waarschijnlijk gaan we naar de optocht in Oeteldonk." Obermeijer: "Vorig jaar zijn we ook met een klein groepje op de trein gestapt, maar toen ging de optocht vanwege het slechte weer niet door."

'Een polonaise komt er vast, maar het is vooral een feest voor iedereen'

Maar eerst het jubileumfeest. Kaarten hiervoor zijn a € 7,50 te koop bij Van Kassel, La Ruelle, Wagenaar, Le Perron en Vroom en Nobbe Optiek.