Pascal Heije kan niet wachten om weer met zijn oude team op het veld te staan.
Pascal Heije kan niet wachten om weer met zijn oude team op het veld te staan.

De 'gouden lichting' keert op het voetbalveld terug voor Gambia

WEESP - De A1 van Ajax in het seizoen 1997/1998 was zo veelbelovend dat het team binnen de club de 'gouden lichting' werd genoemd. Een van die spelers was Weesper Pascal Heije. Hij wil met dit team weer het veld op, maar nu voor een goed doel.

door Marieke van Veen

Op Radio Weesp vertelde Pascal Heije vorige week hoe hij op dit idee gekomen is. "In 2008 werkte ik als jonge profvoetballer mee aan de documentaire 'Alles voor de bal'. Daarover raakte ik een tijdje geleden in gesprek met sportjournalist Maarten Bax, onder meer schrijver van de biografie van Badr Hari. Hij vertelde over de FUN Foundation en bracht me in contact met voorzitter Ron Brouwer. Vanaf toen ging het snel."

Scholen in Gambia
Het idee: de voetballers van die 'gouden lichting' gaan benefietwedstrijden spelen om geld in te zamelen voor de FUN Foundation. De opbrengst wordt gebruikt voor het bouwen van scholen en gezondheidscentra in Gambia. Heije: "Toen ik dit bij de andere jongens opperde, was iedereen meteen enthousiast. Het is een mooi doel natuurlijk, maar we vinden het ook gewoon weer heel leuk om samen te voetballen. We hebben zo'n geweldige tijd gehad toen. Alles klopte binnen het team, de trainer hoefde ons bijna niks mee te geven. We wonnen alles, alleen de laatste wedstrijd hebben we gelijkgespeeld. Het was soms echt een gekkenhuis op De Toekomst als wij speelden, zelfs de F-side kwam naar onze wedstrijden."

Doorbraak bleef uit
Ondanks de term 'gouden lichting' wisten maar weinig spelers echt door te stromen. "Meerdere van ons kregen een vijfjarig contract aangeboden, ik ook. Ik was zo trots. Helaas was de begeleiding binnen Ajax in de tijd niet optimaal en bleef een echte doorbraak uit. Alleen Andy van der Meijde en keeper Jeroen Verhoeven wisten zich een basispositie in Ajax 1 te verwerven." Heije ging wel het betaald voetbal in: van RBC Roosendaal en NEC naar Go Ahead Eagles. Ook heeft hij gespeeld bij het Cypriotische APEP Pitsilia en Bali Devata FC in Indonesië. Na zijn profcarrière startte de nu 37-jarige Heije een voetbalschool en werd hij voetbaltrainer.

Chemie is er nog steeds
"Zelf train ik nog iedere dag. Ik kan zo weer het veld op. En dat geldt voor de andere jongens ook. We hebben allemaal een ander leven nu, een gezin, werk, maar iedereen heeft toegezegd. We hebben een WhatsAppgroep genaamd Golden Boys - zo gaat het team ook heten - als je dat leest... de chemie is er nog steeds. Het voelt weer net zo goed als toen."

Van de 'gouden lichting' wisten maar weinig spelers echt te slagen

FC Weesp - Golden Boys?
Heije is nauw bij de uitvoering betrokken. "Ik ben zelf bezig met sponsors voor de tenues en dergelijke. De FUN Foundation regelt de planning van de wedstrijden. Clubs kunnen ons inhuren voor openings-, oefen- en jubileumwedstrijden, al dan niet met gastspelers als rapper Yes-R. Wat we gaan kosten weet ik nog niet. Misschien wordt het een constructie met kaartverkoop. Tegen FC Weesp? Dat zou ontzettend leuk zijn!"

De A1 van 1997/1998. Pascal Heije is de vierde van links, op de onderste rij.