Onvoorstelbaar: deze foto is van enkele dagen geleden.
Onvoorstelbaar: deze foto is van enkele dagen geleden.

Juist nu toekomst er voor de kerk zo goed uitzag...

WEESP - De brand in de toren van de Laurentiuskerk komt amper een maand nadat de vernieuwde plannen groen licht kregen. Vrijdag 30 september barstte vanaf de tribune in de raadzaal een luid applaus los toen het nieuwe voorstel erdoor was. Iedereen, van omwonenden en belanghebbenden tot politici en de katholieke gemeenschap, was blij dat de kerk voor Weesp behouden kon blijven.

door Marieke van Veen

Ontwikkelaar Cees van Vliet liet verheugd weten te popelen om aan de slag te kunnen gaan. Daarvan kan nu voorlopig geen sprake zijn. De schade aan de toren is enorm en het is nog maar de vraag wat de brand voor gevolg heeft voor het casco van de kerk.

Bedrijfjes en stadsboerderijen
Het onlangs genomen besluit gaat uit van funderingsherstel en herinrichting van het gebouw, waarna verschillende ondernemers hun intrek nemen in het pand, onder meer bierbrouwer Wispe en yogastudio YogaToday. In de kerktuin komen drie stadsboerderijen. Deze herontwikkeling nieuwbouw is belangrijk voor de financiering van het kerkbehoud. Eerder werd uitgegaan van tien tot twaalf woningen in de tuin, maar Van Vliet paste dit plan later aan. Omwonenden hadden liever gezien dat de tuin een openbaar stadspark werd, maar deze wens werd niet ingewilligd. Zij zijn in ieder geval wel blij dat er werd gekozen voor behoud van de gehele kerk en niet alleen de toren en het aangezicht behouden zoals in eerste instantie genoemd werd.

Wat de brand in de toren precies betekent voor de uitvoerbaarheid van de plannen zal de komende tijd duidelijk worden.