Geƫmotioneerd over het verlies van het baken van Weesp.
Geƫmotioneerd over het verlies van het baken van Weesp. Foto: Joris de Bruijn

'Wat verschrikkelijk dit, het is gewoon niet te bevatten'

WEESP - De brand in de toren van de Laurentiuskerk raakt niet alleen de belanghebbenden, ook de overige inwoners van Weesp reageren ontdaan. Kort na de eerste sirenes haastten mensen zich naar de Kom. Lopend en fietsend richting de kerk konden zij niet bevatten wat er voor hun ogen gebeurde.

door Marieke van Veen

Terwijl de vlammen zich uitbreiden, proberen mensen onder woorden te brengen wat er door ze heen gaat. "Wat verschrikkelijk dit, het is gewoon niet te bevatten", zegt een vrouw tegen een man. Ze staan dicht tegen elkaar aan te kijken op het Achterom. Als een deel van de toren instort slaat de vrouw haar handen voor haar ogen. Ze kan het letterlijk niet aanzien.

Bijzondere momenten
Misschien zijn ze in de kerk getrouwd of hebben ze er afscheid genomen van een dierbare. Of misschien bezochten ze elk jaar trouw de kerstnachtmis. Bijna elke Weesper heeft wel een bijzonder moment beleefd in dit gebouw, dat tot medio 2014 de thuishaven was van de inmiddels verhuisde rooms-katholieke parochie. Die band met het gebouw kan de reden zijn waarom de toeschouwers op straat anders reageren dan het doorsnee 'ramptoeristenpubliek'. Het gaat hier niet zozeer om sensatie, er hangt een bedrukte sfeer.

Bellen met het thuisfront
Het is zo druk dat motoragenten toezicht houden. Vanuit alle steegjes en straten stromen mensen richting de Kom. Auto's worden op de raarste plekken geparkeerd in de hoop zo dichtbij mogelijk te komen. Terwijl mensen richting de brandende kerk lopen maken ze foto's en filmpjes, die ze vaak ter plekke delen via WhatsApp en sociale media. Anderen houden het thuisfront telefonisch op de hoogte. "Wat een drama dit. En ze krijgen het vuur maar niet uit. Ik ben bang dat de hele kerk straks instort", zegt een man die met zijn smartphone tegen zijn oor staat te kijken.

Sociale media
WeesperNieuws.nl heeft vrij snel na de brandmelding een eerste bericht online. Nog sneller stromen de reacties binnen. Een greep: "Vreselijk, zo'n beeldbepalend gebouw in Weesp. Ik keek vroeger vanuit mijn raam op die toren... doodzonde", schrijft Brenda van Oostveen. En Tamara Jwz laat weten: "Vreselijk dit!!! Deze kerk hoort bij het straatbeeld van Weesp". Femke Brinkman-van Rijn is eveneens ontdaan: "Verschrikkelijk, mijn 'bijna thuis' teken. Wat zonde, wat erg, wat verdrietig!!'. Ook vanuit Muiden wordt meegeleefd. Wilma van Ruitenbeek Raven reageert met: "Zo zonde, zelfs vanuit Muiden is de brand goed te zien. Weg baken van Weesp." Hoogstwaarschijnlijk doelt ze op het groene neon kruis, net als Joost Boers: "Dat vond ik altijd een speciaal baken voor Weesp, van verre zichtbaar. Ik hoop dat het weer in ere hersteld zal worden!" Wrang genoeg is het kruis de plek waar de brand ontstond, vermoedelijk door kortsluiting.

Misschien zijn ze er getrouwd of hebben ze iemand weggebracht

Gevallen kruis
De een houdt het bij "eeuwig zonde" of een paar zinnetjes, de ander gaat er even goed voor zitten. Kunstenaar Eric Hage schrijft op haar Facebookpagina: "Mijn hele leven lang is het groene kruis wat bovenop deze kerk staat al het baken dat mij vertelt dat mijn huis in de buurt is. Vooral 's avonds, als het kruis groen oplicht in het donker, en het al van verre zichtbaar is, weet je dat je bijna thuis bent. Het groene kruis op zich was niet bij iedereen geliefd (te lelijk, te modern) maar de kerk in zijn geheel als Weesper monument en beeldbepaler in het centrum naast het water wel. Niet voor niets wordt er al jaren geprobeerd het gebouw te redden sinds het aan restauratie toe is en er geen geld voor bleek. En net nu er eindelijk een koper is en nieuwe plannen in de maak zijn, gebeurt er dit! De toren is afgebrand, het kruis is gevallen. Wat zal dat een trieste aanblik zijn morgenvroeg en de komende tijd hierna! De brand is inmiddels onder controle. Nu maar hopen dat de rest van de kerk toch nog gered kan worden en alle plannen toch door kunnen gaan!"

Vanuit alle hoeken stromen mensen richting de Kom.