Jeugdtrainer Piet van Rooij: 'Schaatsen op natuurijs is het mooiste wat er is.'
Jeugdtrainer Piet van Rooij: 'Schaatsen op natuurijs is het mooiste wat er is.' Foto: Stg Viking

Voor dag en dauw op om te knallen op de schaatsbaan

WEESP - Toen de Jaap Edenbaan in oktober weer openging, waren de leden van schaatstrainingsgroep Viking helemaal in hun element. Ze hebben de hele zomer lekker geskeelerd, maar er gaat natuurlijk niets boven schaatsen op ijs. De pret was van korte duur. Enkele dagen na de opening ging de koelinstallatie stuk. De Amsterdamse ijsbaan is nog steeds dicht.

door Marieke van Veen

Nu traint schaatstrainingsgroep Viking noodgedwongen elders, onder meer in Hoorn, Haarlem en Utrecht. En bij die banen waren de prettigste uren natuurlijk al vergeven. Dat betekent voor sommige Viking-groepen opstaan voor dag en dauw.

Zo traint de groep van Stg. Viking-trainer Fokko Goossen de afgelopen weken elke zaterdag om 07.00 uur in Haarlem. Rekening houdend met een ontbijt, reistijd en warming-up rinkelt de wekker waarschijnlijk al rond een uur of 5.30 's ochtends. Best vroeg.
Frits Schalij
Verder gaat het juist zo lekker met de Weesper schaatstrainingsgroep. Van de tweehonderd leden zijn er vijftig onder de 18 jaar en die zijn erg gretig om net zo goed te leren schaatsen als de senioren van Viking. Denk hierbij aan oud-langebaanschaatser Frits Schalij (tweede op het EK allround in 1985!), NK sprint-deelnemer Coen Wesselman en marathonschaatser Cees Schep. Zij verzorgen met veel plezier trainingen binnen Viking en trainen zelf vaak binnen andere groepen mee.

Friese doorlopertjes
Jeugdtrainers Piet van Rooij en Anouk de Graaf staan zaterdagochtend met de jongste leden van de vereniging op het ijs. Ze hebben ieder een groep van tien kinderen onder hun hoede. Van Rooij: "Daarmee werken we aan de basisbeginselen van het schaatsen: ijsvrij worden, glijden, pootje over. Op een soort Friese doorlopertjes, maar dan van plastic." Volgens De Graaf zie je na een half seizoen al behoorlijke vooruitgang, maar vaak duurt het wel een jaar of vier voordat kinderen kunnen doorstromen naar de klapschaats en het wedstrijdschaatsen.
Van Rooij en De Graaf nodigen kinderen die (beter) willen leren schaatsen uit voor een gratis proefles (6+) of proeftraining (12+). Belangstellenden kunnen mailen naar secretaris@stgviking.nl. Schaatsen voor deze proefles kunnen indien beschikbaar worden geleend van Viking of worden gehuurd bij de baan. Zelf schaatsen meenemen mag ook.

Natuurijs
Tot slot laat de schaatstrainingsgroep weten hard te duimen voor een lekkere koude winter met veel schaatsplezier. Van Rooij: "Want zeg nou zelf, schaatsen op natuurijs is toch het allerleukste wat er is."

Trainen met Frits Schalij (tweede op het EK allround in 1985!)