Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Het doktershuis

Veel lezers herinneren zich een bezoek aan de huisarts. Vaak weten we nog precies waar we zaten in de spreekkamer van de dokter toen we de melding kregen van een blijde of zorgwekkende boodschap. Het is in ons geheugen gegrift. Nu is er iets aan het veranderen met doktershuizen. We zijn het ons misschien niet zo bewust. De dokter die bij zijn praktijk woont - nog niet zo lang geleden vanzelfsprekend - wordt een uitzondering. Misschien gaan we dezelfde kant op als de huisarts die verloskundige werkzaamheden verricht: zeldzaam bijzonder en bijzonder zeldzaam.

Veel Weespers kennen de voormalige doktershuizen aan het Grote Plein of de Herengracht, vlak bij de verkoolde kerktorenspits. Sinds mensenheugenis zitten daar dokters. Er wonen nu nog wel dokters, maar er wordt niet meer gedokterd. Toch zijn ze er ook nog steeds: 'echte' doktershuizen. Huizen waar de dokter woont en doktert, zoals aan de Voorstraat in Nederhorst den Berg of de Diemerdijkstraat en de Waarschapsstraat in Weesp. De meeste huisartspraktijken zijn niet meer 'aan huis'. Zo noemen huisartsen dat. Er zijn ook huizen waar lang geleden een huisarts woonde en werkte. In Weesp is dat onder andere aan de Roskamstraat, de Hoogstraat en - met de gevelsteen van een aesculaap - de Korte Stammerdijk. Oudere Weespers zijn een beetje gehecht aan zo'n pand en kunnen er mooie verhalen over vertellen van lang geleden. Zoals het regelmatig waden door enkele centimeters water in de wachtkamer in de vroegere huisartspraktijk aan de Hoogstraat.

Minder doktershuizen in Weesp? De dokters van Weesp wonen soms niet eens meer in Weesp. Ook het aantal medewerkers van de huisarts verveelvoudigt. Eén dokter en één assistente is een zeldzaamheid. De meewerkende partner verdwijnt. De huisarts is niet meer één persoon, maar een heel team. In de avond-, nacht- en weekenduren gaan we niet meer naar de huisarts in Weesp, maar naar de huisartsenpost in Blaricum. Verzakelijking groeit ongemerkt met de schaalvergroting. Soms kun je terugverlangen naar de sfeer en de gemoedelijkheid van die oude doktershuizen waar je bij nacht en ontij terecht kon. Maar nieuwe doktershuizen, bijvoorbeeld in Weespersluis, worden niet meer gebouwd.