De Laurentiuskerk en de Gouden Duiven, een schilderij van Jan van Damme.
De Laurentiuskerk en de Gouden Duiven, een schilderij van Jan van Damme. Foto: Jan van Damme

Reacties op de
brand in de toren

Laat mij de klokkenluider zijn
De beiaardier
Vandaag
Voor het laatst
Van mijn stad
In het vroege ochtendgloren
Beklim ik de Laurentiustoren
Wekken wil ik haar
Met klank

Laat mij de kleedster zijn
De kamenier
Vandaag
Voor het laatst
Van mijn stad
Laat mij bekleden
Haar uitgesleten treden
Kleden wil ik haar
Met kleur

Weesp schudt op haar vesten
Overdonderd door klankkleuren
Vanuit de hoge toren
Is zacht te horen
Mijn vaste tegenstem

"De ochtend na de brand keek ik uit het raam naar de gehavende toren en schreef dit gedicht", zo schreef Annemarieke Bergman ons. Het prominente kerkgebouw doet veel met ons Weespers en de brand in de torenspits maakte veel herinneringen en emoties los.

Op deze pagina een greep uit de reacties die bij onze redactie binnenkwamen.

Schilderij
Afgelopen dinsdag heb ik met ontzetting gezien hoe de torenspits van de Laurentiuskerk in brand stond en gedeeltelijk naar beneden stortte. In 2008 heeft mijn vader de Gouden Duiven en de Laurentiuskerk nageschilderd. De meeste mensen zullen, waarschijnlijk net zoals ik, verdriet hebben om het feit dat de toren is afgebrand. Ik denk dat het goed is om te zien dat er naast de vele foto's die er van de kerk zijn, ook een mooi schilderij van is gemaakt. Wellicht wilt u een foto van dit schilderij plaatsen in het WeesperNieuws.
De kunstenaar is mijn vader, Jan van Damme (63). Hij heeft sinds 8 jaar de ziekte van Alzheimer. Jan is ook veertig jaar lid geweest van muziekvereniging Jubal en heeft veel voor deze fanfare gedaan. Als eerbetoon aan mijn vader heeft de Stichting Jubal Weesp een muziekprijs 'Jubal Muziekprijs Jan van Damme' in het leven geroepen, die op 21 januari 2017 voor het eerst wordt uitgereikt.
Yvette van Damme

Nieuw-Zeeland
Hartelijk dank voor het snelle op de hoogte brengen van de afschuwelijke brand in de Laurentiuskerk. Als een geboren Weesper, maar nu reeds meer dan zestig jaar in Nieuw-Zeeland wonende, kan ik mij de kerk nog heel goed herinneren. Vaders kwekerij was langs de Blomstraat en naburig aan de school, dus vlak bij de kerk. Met belangstelling volgde ik de ontwikkeling van de plannen voor het behoud en gebruik van de kerk nadat de gemeente zich aan een andere parochie aangesloten had. Ik hoop dat de herbouw van de toren nog spoedig zal mogen plaatsvinden.
Dirk Rinckes, New Zealand

Krant
Ik wil jullie stevig complimenteren met jullie verslaggeving over de brand in de toren van de Laurentiuskerk. Op dinsdagavond brand en op woensdagochtend al een uitgebreid verslag hiervan met foto's in de krant. Ook op jullie internetsite zijn we goed voorzien van dit voor Weesp zo belangrijke nieuws. Hulde!
Bert Demeersseman

Krant (2)
Minder dan 12 uur nadat de brandende spits van de Laurentiuskerk naar beneden kwam lag er al een gedrukte WeesperNieuws met vier pagina's over de opzienbarende brand. De 'normale' openingspagina's van deze papieren versie voor de woensdagkrant waren vast al afgerond toen dinsdagavond het bericht over de brand binnenkwam, waardoor het team razendsnel moest handelen. Heel knap dat het allemaal lukte. Blij dat we in Weesp zo'n alerte redactie hebben die boven op het lokale nieuws zit.
Dick van Zomeren

Steunfonds Laurentius
Zelden had in Weesp een brand zo'n emotionele lading als de brand in de Laurentiuskerk. Toen het vuur die dinsdagavond steeds verder vrat in de torenspits werd het stil rondom de Kom en wachtte iedereen gespannen op wat er komen zou. De toren zelf sloeg om acht uur zijn slagen alsof hij wilde laten weten dat hij zich niet zo gauw gewonnen gaf. Het vallen van de spits met het groene kruis bracht een hoorbare golf van ontzetting met zich mee. Weesp besefte op dat moment dat het zomaar einde verhaal zou kunnen zijn voor dit beeldbepalende monument. Hoe het afliep is bekend. De toren en kerk staan er nog, maar zijn wel aangetast door de duizenden liters bluswater die nodig waren om erger te voorkomen. Cees van Vliet gaat door, maar het herstel zal waarschijnlijk meer tijd en geld gaan kosten. Is dit niet een mooi moment om als gemeente de plannen daadwerkelijk te steunen? Kort geleden besloot de gemeenteraad om serieus te gaan kijken naar het verhogen van de Slijkstraatbrug om de voorgracht toegankelijk te maken voor sloepen. Eventuele kosten: 500.000 euro. En waarvoor? Om die paar eigenaren van luxe sloepen de gelegenheid te geven een pizza of pannenkoek te halen op de Nieuwstad? Zonde van het geld en zonde van onze mooie stille gracht. Als het geld dan toch zo nodig uitgegeven moet worden, maak dan een mooi gebaar en stort die vijf ton in een 'Steunfonds Laurentius' (maar dan met een leukere naam) om eventuele niet door de verzekering gedekte schade te kunnen verhelpen. Laat zien dat we als Weesp(ers) de eenzame strijd van Cees van Vliet steunen om van de kerk iets moois te maken en dit monument te behouden.
Cees Pfeiffer

Binnenkant
Hierbij stuur ik jullie wat foto's van de binnenkant van de toren van de Laurentiuskerk. Een aantal malen mocht ik met Cees den Hartog mee naar boven als hij de klokken ging luiden bij de intocht van Sinterklaas. Zoals u ziet is de binnenkant van het stenen gedeelte van de toren veelal van hout. Denk hierbij aan de samenhang van de kantelen en de ophanging van de klokken. Weer, wind, vocht en vorst hebben nu vrij spel en zullen de toren aantasten. De toren moet dus SNEL beschut worden tegen de elementen. Ik denk dat alle vormen van steun aan Cees van Vliet dus wenselijk zijn, die naar ik vernomen heb graag de spits wil herstellen.
Berry van Raay

Hier het eerste stuk verkoold hout dat afgevoerd wordt.
De binnenkant van de toren is veelal van hout.
Toen de toren nog een toren was...
Het verloop van de torenbrand door de lens van Dick de Ronden.