Om de interesse van kinderen vast te houden moet er soms meer uitdaging geboden worden.
Om de interesse van kinderen vast te houden moet er soms meer uitdaging geboden worden. Foto: Christian Pfeiffer

Kinderdagverblijf voor slimme peuters in de maak

WEESP - Het aanbod voor meerbegaafde kinderen is de afgelopen jaren toegenomen in Weesp. Veel scholen werken in de bovenbouw al met zogenoemde plusklassen en ook de Bee-bot duikt steeds vaker in de klas op. Maar voor de jongsten met een ontwikkelingsvoorsprong is er weinig. Daar brengen De Begaafdenwijzer, Kidswereld en de Jozefschool verandering in.

door Marieke van Veen

Van een kind van 2,5 jaar wordt verwacht dat hij drie blokjes kan opstapelen, een bal kan wegtrappen en korte zinnetjes kan spreken. Lukt dit niet, dan kan dat duiden op een achterstand en wordt er ingegrepen. Maar wat als een peuter met gemak een kasteel bouwt, al een hele rits letters kent of poppetjes tekent mét vingers?

'Zo gaat talent verloren'
Daar gebeurt nog vaak te weinig mee, omdat het aan kennis en materialen ontbreekt. Of omdat men het belang van het extra stimuleren van heel jonge kinderen nog onvoldoende inziet. Dat is een slechte zaak, vindt Marijke Schekkerman van De Begaafdenwijzer, want hierdoor gaat talent verloren. Schekkerman is zelfstandig onderwijsdeskundige (hoog)begaafdheid. Zij zegt: "Kinderen moet je niet afremmen, je moet juist inspelen op hun bovengemiddelde interesses en vaardigheden. Zo voelen deze kinderen zich begrepen en voelen ze dat ze zich mogen doorontwikkelen."

Puzzels met meer stukjes
Samen met Willy Verwey van kinderopvangorganisatie Kidswereld start ze begin volgend jaar in de voormalige pastorie van de Laurentiuskerk een kinderdagverblijf met extra aandacht voor 'slimme peuters'. De deuren hadden al open moeten zijn, maar de torenbrand gooide roet in het eten. Kidswereld regelt de huisvesting en de dagelijkse leiding, de Begaafdenwijzer begeleidt de leidsters zodat die uitdaging kunnen bieden aan de pientere peuters. Wie nu beelden heeft van minimensjes achter een microscoop kan dit meteen weer loslaten. Met moeilijker puzzels, lastiger taal- en rekenspelletjes en aansprekende thema's is al veel te bereiken.

Talenten stimuleren
Willy Verweij spreekt niet graag van een kindercentrum voor 'slimme kinderen' met een 'ontwikkelingsvoorsprong': "Als je vroeger thuiskwam met een 5 voor rekenen en een 8 voor taal, dan gingen ze sommen met je maken. Wij gaan juist aan de slag met taal. Als je je doorontwikkelt in waar je goed in bent, komt de rest vanzelf. Dat je ergens goed in bent, betekent niet meteen dat je begaafd bent. Maar ik geloof wél in het ontwikkelen van talenten. Als een kind achterblijft, dan springen we daar op in. Als een kind meer uitdaging nodig heeft, dan moet je daar ook iets mee."

Op dezelfde locatie komen plusklassen voor groep 1/2 en 3/4

Het nieuwe kinderdagverblijf is niet alleen voor slimme kinderen, alle kinderen zijn welkom. Maar er is op deze vestiging wel meer aandacht voor uitdaging. Ook komt er op deze locatie in samenwerking met de Jozefschool een plusklas voor leerlingen van groep 1/2 en groep 3/4. Daar zitten wel wat haken en ogen aan, want deze lessen zijn onder schooltijd, dus ouders moeten hun kinderen hier zelf heen brengen en hiervoor toestemming hebben van school. Ook moeten de ouders de kosten voor de plusklas zelf betalen. De Begaafdenwijzer voert nu gesprekken met de scholen en de gemeente over tegemoetkoming en subsidie, zodat de plusklassen voor iedereen toegankelijk zijn.