Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Schuttershalskraag, 15de eeuw

Het is een pronkstuk en zo is het ook bedoeld. In een van de twee kerkers van het stadhuis is een bijzondere ketting te vinden: de schuttershalskraag uit de 15de eeuw. In 1410 stellen de schout en de schepenen van Weesp een voetboogschuttersgilde in met 32 schutters. De schutterij moet de burgers beschermen tegen de gevaren van buitenaf, maar ook de orde binnen de stad bewaken. Hiervoor lopen de schutters 's nachts de wacht. In het begin is de schutterij vooral een gezelligheidsvereniging.

De patroonheilige van schutterij is Sint Joris. Sint Jorisdag is een feestdag voor de schutters. Inkomsten ontvangt de schutterij uit speciaal ingestelde belastingen, zoals de 'wijntap'. De belasting op ieder vat wijn dat in de herbergen wordt gebruikt is voor de schutters. In 1613 worden stadswachten aangesteld. Vanaf dan controleren de schutters samen met de stadswacht de stad. Iedere mannelijke burger is tot zijn zestigste verplicht lid van de schutterij.

"Bijzonder dat de kraag uit Weesp bewaard is gebleven", zo vertelt conservator Lisette Zijp. "Iedereen denkt meteen dat het de ambtsketen van de burgemeester is, maar dat is niet zo."

Elke maand bespreken we in het WeesperNieuws een topstuk van de collectie van Museum Weesp. Zelf de schutterhalskraag bewonderen? Museum Weesp is open van woensdag t/m zondag tussen 13.30 en 17.00 uur.