De Vogelverschrikkers op de Bakkerschans.
De Vogelverschrikkers op de Bakkerschans. Foto: Marieke van Veen

'Vogelverschrikkers' krijgen nieuw tehuis in Weesp

WEESP - Wie vanaf de Hoogstraat in de richting van de Groene Punt kijkt, ziet tussen de steeds kaler wordende bomen op de Bakkerschans tegenwoordig ook nog andere dingen heen en weer zwiepen. Het gaat om de metalen 'Vogelverschrikkers', die de vorig jaar overleden kunstenaar Jack Prins voor de Floriade maakte.

door Marieke van Veen

De eigenaren van de Theetuin hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de reconstructie van de Bakkerschans. Te grote en gevaarlijke bomen zijn vervangen en de aarden wal is weer mooi in vorm gebracht. Bekroning op de noeste arbeid was de plaatsing van de metalen vogelverschrikkers op de dijk langs de Vecht.

Jack Prins was graficus, beeldhouwer én adviseur kunst en cultuur bij de Floriade die in 2002 in de Haarlemmermeer werd gehouden. Niek Roozen en Jacqueline van der Kloet ontwierpen voor deze editie een bloembollenvallei. Prins adviseerde niet alleen, hij vervaardigde voor de Floriade zelf ook enkele sculpturen van metaal, die hij 'Vogelverschrikkers' noemde. Later waren ze onder meer te zien in de Beeldentuin aan de Linge.

Zonen
Uit eerbetoon aan de kunstenaar en zijn werk zijn de 'Vogelverschrikkers' onder leiding van de twee zonen van de kunstenaar op hun nieuwe plek gezet. Wie de sculpturen van dichtbij wil zien, moet vanaf de entree van de Theetuin rechtdoor lopen naar de houtopslag en daarachter het trappetje naar de dijk op gaan.