'Het handigst is het als je je afval dicht bij waar je bezig bent kwijt kunt', vindt Bas Oosterheert.
'Het handigst is het als je je afval dicht bij waar je bezig bent kwijt kunt', vindt Bas Oosterheert. Foto: Ruth van Kessel

'Ik ben thuis de fanatiekste scheider'

WEESP - Anderhalve week is Bas Oosterheert met zijn gezin al bezig met de uitdaging om het restafval in de grijze vuilcontainer terug te brengen naar nul. En dat valt niet mee, laat de Weesper weten. Hij doet mee aan 100 gezinnen, 100 dagen 100% afvalvrij. De actie van de GAD ging 11 november van start.

Een van de opdrachten aan de deelnemers van de 100-100-100-actie is het wekelijks wegen van het vuilnis in de restafvalcontainer met het doel de hoeveelheid restafval wekelijks te laten afnemen. Afgelopen week wees de elektronische keukenweegschaal van de familie Oosterheert - een andere was er niet in huis en om er nu voor deze actie een te kopen, dat ging Bas te ver - het gewicht van 2,1 kilogram aan. Best veel, concludeert Bas. Te veel eigenlijk na het inspecteren van de inhoud: kleine papiertjes, beschimmelde boterhammen en zag hij daar ook niet een klein stukje plastic? De vader des huizes maakt een foto van de hoop. "Om vanavond met het gezin te evalueren", lacht de Weesper met de nodige zelfspot. Toch is er wel een serieuze ondertoon: "Ik heb ons als gezin aangemeld omdat ik weleens wilde ervaren of het ons lukt om onze afvalberg terug te dringen. Natuurlijk zijn wij niet roomser dan de paus, maar het is best confronterend dat ondanks dat je denkt dat je al best goed bezig bent met afvalscheiden er onverhoopt toch heel veel in de grijze bak terechtkomt wat er niet hoort. Gisteren hield mijn vrouw Diana nog het clipje van een broodzak omhoog. Na rijp beraad besloten we die in de pmd-zak te doen."

Kattengrit
Het gezin Oosterheert heeft behalve twee kinderen ook de nodige huisdieren. De honden vormen geen probleem in het afvalvraagstuk, het kattengrit uit de kattenbak van de poezen des te meer. Waar laat je dat? Een consultatie op de door Bas gevonden Recyclemanager-app leert dat de korrels bij het restafval moeten. Wat jammer voor de uitdaging! Kattengrit is erg zwaar. De familie is er nog niet over uit of ze over zullen gaan op biologisch afbreekbare korrels zodat de kattenbak wellicht in de gft-container kan worden leeggekiept en de grijze bak leger blijft. Maar hoe gaat het dan eigenlijk met de drollen en andere uitwerpselen? Dat is toch ook niet wenselijk tussen het gft? Het kost het gezin hoofdbrekens. De app wordt veelvuldig geraadpleegd: wist je dat een lege chipszak ook niet in de pmd-zak hoort maar bij het restafval? Dat komt door de combinatie van plastic en aluminiumfolie in één laag, weet Bas te vertellen. Dat kan niet samen verwerkt worden. En zo word je toch een hoop wijzer door deze challenge.
Bas vindt zichzelf de fanatiekste afvalscheider in huis. Het was ook zijn idee, maar zijn fanatisme werkt aanstekelijk. Het afvalscheiden is een sport geworden. Bij de dagelijkse evaluatie aan tafel in huize Oosterheert vliegen de tips en tricks over en weer. Zo tipte zoon Pieter zijn vader: als je toch de honden uitlaat kun je net zo goed het zwerfvuil oppakken. Zelf is hij nog niet zover. Voor het slapen gaan controleert Bas vanaf nu toch nog even de grijze bak: kunnen dingen verhuizen naar een ander plekje? Bas: "Wat wij wel als voorwaarde hebben ontdekt is dat je je vuil direct bij je werkplek kwijt moet kunnen. Dus een gft-bakje naast de gootsteen, een afvalemmer voor het pmd, een zakje voor het papier en een afvalemmer voor het restafval. En dat allemaal in de keuken. Dat maakt het wel een beetje vol." Kijkt het gezin uit naar 18 februari, de dag dat de actie stopt? Bas: "Nee hoor, misschien zullen we iets minder fanatiek zijn, maar als het goed is houden we deze discipline vast. We doen het ergens voor. Ik weet dat afvalscheiden zinvol is."

Aan de 100-100-100-actie van de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst doen 167 huishoudens uit de Gooi- en Vechtstreek mee, waarvan zeven in Weesp. Doel is om in 100 dagen het restafval terug te brengen naar nul procent. Op 11 november was de aftrap en sindsdien krijgen de deelnemers weekopdrachten en tips van het GAD om ze de 100 dagen door te helpen. Weten ze het echt niet meer, dan kan een afvalcoach soelaas brengen. Het uiteindelijke doel is om de bewustwording van de deelnemers te vergroten en dat die bewustwording zich als een olievlek in de regio zal gaan verspreiden.