Alle kinderen moeten zich kunnen ontplooien, zo vindt de gemeente Weesp.
Alle kinderen moeten zich kunnen ontplooien, zo vindt de gemeente Weesp. Foto: Marieke van Veen

Gemeente wil regelingen lage inkomens verruimen

WEESP - De gemeente Weesp heeft een ruimhartig beleid waar het gaat om mensen met een laag inkomen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de gemeente heeft gedaan naar haar eigen bestaande regelingen. Ondanks die conclusie kunnen er ook dingen beter. Zo maakt nog lang niet iedereen uit de doelgroep gebruik van de regelingen. Dat roept de vraag op of de inwoners van Weesp wel voldoende weten wat de mogelijkheden zijn.

Het onderzoek naar nut en noodzaak van de bestaande regelingen vond plaats in samenwerking met hulpverleners, mensen met een kleine beurs en onderzoekers van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Wethouder Herman Tuning (Participatie): "Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Weesp mee kan doen in de maatschappij. Ook mensen met een laag inkomen. Daarom ondersteunen we deze mensen aan de hand van verschillende regelingen. De afgelopen maanden hebben we onderzocht of het geld om armoede te bestrijden op de juiste wijze besteed wordt en of dit genoeg is. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente een ruimhartig beleid heeft voor mensen met een laag inkomen. We doen meer dan landelijke wetgeving ons verplicht."

Uit het onderzoek blijkt dat de regelingen in veel gevallen effectief zijn in het bestrijden van armoede. Er zijn echter ook aandachtspunten naar voren gekomen. Zo blijkt dat met name kinderen die leven in huishoudens met een laag inkomen in een financieel kwetsbare positie zitten. Het komt voor dat zij niet kunnen deelnemen aan sportieve of culturele activiteiten omdat hun ouders dit niet kunnen betalen. Tuning: "We zijn van plan de regelingen die bedoeld zijn voor kinderen in armoede te bundelen en te verruimen, waarbij we de wensen van de kinderen zelf als uitgangspunt gaan nemen. Hiermee komen we tegemoet aan de aanbevelingen die de Kinderombudsman onlangs gedaan heeft." Daarnaast wil het college van B en W werkgerelateerde vervoerskosten gaan vergoeden aan mensen met een laag inkomen.

Een ander aandachtspunt is de bekendheid van de verschillende regelingen. Tuning: "Wanneer de bundeling aan regelingen voor kinderen definitief is vastgesteld en de gemeenteraad hiermee akkoord is, zullen we zorgen voor duidelijke informatie." Het college van B en W legt het stuk op donderdag 24 november ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze raadsvergadering. Aanvang: 20.00 uur, locatie: raadzaal in het stadhuis aan de Nieuwstraat.