Zo torende de koperen weerhaan tot voor kort boven Weesp uit.
Zo torende de koperen weerhaan tot voor kort boven Weesp uit. Foto: Christian Pfeiffer

Koperen haan uit toren Laurentius ineens foetsie

WEESP - Na de brand in de Laurentiustoren is nu de koperen weerhaan van diezelfde toren de talk of the town in Weesp. Het ding is tijdens de brand met torenspits en al naar beneden gevallen en de volgende dag niet meer aangetroffen. De weerhanen van Laurentius blijken een reputatie te hebben als het om mysterieuze verdwijningen gaat.

door André Verheul

De haan is ruim een halve meter hoog en gemaakt van koper. Een laagje bladgoud gaf hem eeuwige glans. Het is niet de originele torenhaan, want die verdween decennia geleden op mysterieuze wijze. Zo'n tien jaar geleden zette een groep parochianen onder aanvoering van Kees den Hartog een nieuwe haan op de spits. En die haan is nu dus ook op mysterieuze wijze verdwenen.

Gezien
Door de brand van dinsdagavond 8 november stortte het bovenste deel van de torenspits al brandend naar beneden. Het zes meter hoge ijzeren kruis met daarbovenop de weerhaan stortten mee naar beneden. Videobeelden die door omstanders zijn gemaakt laten dat duidelijk zien. Kruis en haan kwamen terecht op het plein voor de kerk, aan de zijde van de pastorie. Joris Verhaar, die vlak bij de kerk woont, maakte 's nachts rond 01.00 uur een foto van die plek. Het kruis is te zien, net als twee glimmende elementen: de weerhaan bij de top van het kruis en de glimmende bol onder aan het kruis. Hij zegt dat er tot 05.00 uur is doorgewerkt door brandweerlieden en anderen, daarna is het kerkplein verlaten. De volgende ochtend om 08.00 uur maakte Verhaar opnieuw een foto van die plek, nu bij daglicht. Hierop is de haan niet meer te zien. Een bewoonster van de Herengracht weet zeker dat ze de middag na de brand twee mensen met de haan zag lopen. Qua tijdstip rijmt dat niet met de foto's van Verhaar, tenzij de haan in twee etappes is verplaatst. Hoe dan ook een belangrijke aanwijzing.

Cees van Vliet, eigenaar van de kerk, hoopt dat de haan toch nog ergens opduikt, maar vreest dat hij is meegenomen. Hij is niet van plan aangifte te doen bij de politie. Te veel gedoe. "Het is gewoon jammer. We kunnen een nieuwe haan bestellen, maar het zou mooier zijn als we de 'originele' weer kunnen gebruiken." Van Vliet is vast van plan de torenspits te herstellen. Daarop zet hij dan in elk geval hetzelfde ijzeren kruis, want dat kan worden hersteld.

Koperdieven
De vraag blijft: zijn er werkelijk mensen die er meteen na zo'n brand op loeren om de weerhaan te jatten? Een naïeve vraag als je bedenkt dat koperdieven nog bereid zijn om in de bovenleiding van de trein te klimmen om het waardevolle spul eruit te slopen en te verpatsen. Met dat in het achterhoofd voelde een van de wijkagenten al nattigheid toen hij daags na de brand bij de afzetting kwam kijken en de haan niet aantrof. Die afzetting was eenvoudig te trotseren. Overigens zegt Kees den Hartog nog dat 'zijn' weerhaan helemaal niet veel waard was. En dat hij nog een mal heeft.

Weesper vlag
Van Vliet verwacht deze week een bekisting te plaatsen om de afgestompte toren af te dichten. Die kist staat al klaar voor de pastorie. Hij zou vrijdag al omhoog worden gehesen, maar toen was er te veel wind. Op die kist wil Van Vliet een grote Weesper vlag aanbrengen, want als de brand iets heeft losgemaakt dan is het wel een collectief medeleven met deze kerktoren. Hoe Van Vliet het herstel verder gaat aanpakken, hangt af van de nadere inspectie die dezer dagen plaatsvindt. Het kan zijn dat het voor die inspectie nodig is om de toren nu al in de steigers te zetten. Als het ook met een hoge kraan kan, dan komen de steigers pas als het herstel van de toren daadwerkelijk gaat beginnen. Een planning is er nog niet, maar vorige week zei Van Vliet in deze krant dat als alles meezit de torenspits binnen een jaar weer hersteld kan zijn. De ondernemer heeft de afgelopen dagen erg veel warme reacties ontvangen in de vorm van bloemen, kaarten, mailtjes en telefoontjes.