In 2013 had het WeesperNieuws een uitgebreid gesprek met Henk Samsom, onder meer over de sluiting van de Laurentiuskerk.
In 2013 had het WeesperNieuws een uitgebreid gesprek met Henk Samsom, onder meer over de sluiting van de Laurentiuskerk. Foto: Christian Pfeiffer

Henk Samsom had weinig met al die regels uit Rome

WEESP - Liefde, blijheid en vreugde kenmerkten Henk Samsom en het leven dat hij leidde. Dat zegt zijn goede vriend, collega en huisgenoot Jan Divendal. Emeritus pastoor Henk Samsom overleed maandagavond op 89-jarige leeftijd. Zijn dierbaren zijn bedroefd maar ook opgelucht, want de laatste jaren zijn zwaar geweest.

door Marieke van Veen

Henk Samsom werd op 23 juni 1927 in Loosduinen geboren. Na het gymnasium op het seminarie werd hij in 1953 in de Kathedraal van St. Bavo in Haarlem tot priester gewijd. Daarna volgden jaren als kapelaan in Den Haag, De Weere, Uitgeest en Amsterdam. In 1978 werd Samsom pastoor in Weesp, Muiden en Muiderberg.

Zondag 11 augustus 2013 ging hij voor het laatst voor in een kerkdienst. Hij was toen eigenlijk al 20 jaar met emeritaat, zoals het pensioen van geestelijken wordt genoemd, maar de pastoor nam desondanks nog geregeld een dienst voor zijn rekening.

Alzheimer
Toen de ziekte van Alzheimer zich openbaarde trok Henk Samsom zich terug uit het pastorale team van de Parochie van Levend Water. Hij ging snel achteruit, wat uiteraard moeilijk was voor hemzelf, maar ook een zware wissel trok op zijn dierbaren. De emeritus pastoor heeft 35 jaar een huis gedeeld met zijn zielsverwant Jan Divendal. Die heeft voor hem gezorgd tot het echt niet meer ging. Een paar maanden geleden werd Henk Samsom opgenomen in verpleeghuis De Hogeweyk, waar hij volgens Divendal uitstekend werd verzorgd. Daar overleed Henk Samsom maandagavond.

"Ik ben die middag nog bij hem geweest", vertelt Jan Divendal. "Ik kwam er elke dag. Het ging de laatste weken erg slecht. Steeds als ik naar huis ging, realiseerde ik me dat ik hem misschien niet meer levend terug zou zien. Zo ook die maandagmiddag, drie uur later kwam het telefoontje."

'Waar liefde is, is God, het is de mens die de regels maakt'

'Katholiek, maar niet Rooms'
2013 was een veelbewogen jaar voor Henk Samsom. In juni vierde hij zijn 60-jarig priesterfeest, in augustus leidde hij voor de laatste keer een kerkdienst en datzelfde jaar werden ook de sluiting van de Laurentiuskerk en de verhuizing naar het nieuwe gebouw aan de Troelstralaan in gang gezet. Het WeesperNieuws sprak met hem over al deze zaken in een interview waar boven stond 'Ik ben katholiek, maar niet Rooms'.

Een goede kop, vindt Jan Divendal nu nog steeds. Henk Samsom was het namelijk vaak niet eens met de regels binnen de rooms-katholieke kerk die zo veel dingen verbieden, zoals het homohuwelijk. Daarover zei hij toen: "Dat kan nooit Gods bedoeling zijn. Waar liefde is, is God, het is de mens die de regels maakt. Daarom zeg ik liever: ik heb mijn leven ten dienste gesteld in navolging van Jezus en van zijn kerk."

Liefde, blijheid en vreugde kenmerkten Henk Samsom en het leven dat hij leidde, zegt Jan Divendal. "Hij heeft voor zo veel mensen zo veel betekend." Extra wrang is het dan ook dat Samsom na een lang leven vol optimisme in die laatste donkere maanden soms een helder moment had waarin hij zijn rol binnen de samenleving in twijfel trok. Divendal: "Soms was hij opeens weer even heel helder. Is het niet schandalig Jan, dat ik niets meer voor de mensen kan doen?, vroeg hij op een van die momenten. Ik zei toen: Maar Henk, jij hebt meer dan genoeg gedaan, rust jij nu maar uit."

Uitvaart
Divendal is dankbaar dat voor Henk Samsom nu de eeuwige rust is gekomen. Daarom is hij, hoe moeilijk hij dat ook vind, een van de sprekers op de uitvaart die wordt verzorgd door de Parochie van Levend Water. Vicevoorzitter Gerard Tijssen: "Henk Samsom was een lieve man. Ondanks alle regels vanuit Rome voer hij altijd zijn eigen koers. Bij de bomvolle nachtmis heette hij altijd iedereen welkom. Of iemand nou regelmatig kwam of voor het eerst, iedereen was voor Henk Samsom even welkom." Zondag is er om 19.00 uur een avondwake in de katholieke kerk aan de Troelstralaan. Maandag om 10.30 uur is de rouwdienst met aansluitend de begrafenis op Carspelhof.

Henk Samsom bij zijn laatste kerkdienst in 2013.