De Laurentiustoren wordt afgedicht. Cees van Vliet wil de spits herstellen als onderdeel van zijn kerkplan.
De Laurentiustoren wordt afgedicht. Cees van Vliet wil de spits herstellen als onderdeel van zijn kerkplan.

Herstel toren hangt samen
met transformatie kerk

WEESP - 'Cees, je toren staat in de brand', zo ging het telefoontje dat Cees van Vliet nu drie weken geleden ontving. Sindsdien is de Weesper ondernemer druk met duizend-en-één zaken die ineens op zijn pad kwamen: van verzekering en herbouw tot diefstal van het weerhaantje. De brand heeft geen invloed op zijn plan om de fundering te herstellen en het kerkgebouw te transformeren in onder meer een brouwerij.

door André Verheul

Zoals bekend is Van Vliet van plan het leegstaande kerkgebouw, waar hij sinds begin dit jaar eigenaar van is, om te bouwen tot enkele commerciële ruimtes en woonruimtes. Wispe staat te trappelen om er een brouwerij met proeflokaal te beginnen, YogaToday wil er een yogastudio en er ligt een idee om in de toren een bijzondere hotelkamer te maken. De huurders van de nieuwe ruimtes die in de kerk komen, moeten zorgen voor de exploitatie. Voor het zover is, moet Van Vliet eerst de slechte fundering herstellen: het kerkgebouw verzakt. De vergunningen voor funderingsherstel is aangevraagd en de procedure voor transformatie is gestart. Van Vliet hoopt snel groen licht te krijgen, want vanwege die verzakking wil hij snel aan de gang: het liefst dit jaar nog. "Op het moment dat het rond is, gaan wij direct verder met het herstel. Haast is geboden, hoe eerder ik de toestemming heb, hoe eerder ik kan beginnen en hoe beter dat is voor het casco." Van Vliet voerde vorige week een tweede gesprek met de Monumentencommissie, die het college van B en W advies moet geven over de wijzigingen die Van Vliet aan het gemeentelijk monument wil doen.

Mogelijk maken
Zonder groen licht voor de transformatie doet Van Vliet nog even niets aan het herstel van de toren. Dat moeten we volgens hem niet zien als druk opvoeren. "Kijk, als ik de kerk alleen maar als kerk mag gebruiken, dan ga ik de fundering niet herstellen en dan komt er ook geen spits meer op. Het is namelijk belangrijk dat ik straks partijen in de kerk heb die de exploitatie mogelijk maken. Dat is zeker geen dreigement, het is een logische constatering. Als het niet lukt om in de kerk functies mogelijk te maken voor je exploitatiemodel, wat heb je dan nog aan het gebouw? Maar laten we positief blijven: ik ga ervan uit dat het voor elkaar komt, dat wij de fundering gaan herstellen, dat de transformatie tot stand komt en dat ook de spits weer op de toren komt."

Om een deel van de investering in de kerk terug te verdienen, wil Van Vliet drie stadsboerderijen bouwen in de kerktuin. Daarvoor is nog geen vergunning aangevraagd, omdat hij met buurtbewoners nog in gesprek is over de precieze locaties en de nokhoogte. Deze fase van het kerkplan is wel heel belangrijk, maar, zo zegt Van Vliet, daar laat hij de transformatie van de kerk en het herstel van de torenspits niet van afhangen.

Hoedje
Afgelopen vrijdag is een bekisting aangebracht boven op de afgestompte toren, een 'hoedje' dat beschermt tegen weer en wind.