Louw Pals overleed vrijdag op 86-jarige leeftijd.
Louw Pals overleed vrijdag op 86-jarige leeftijd. Foto: Ruth van Kessel

Louw Pals kreeg nooit genoeg van de sterren

WEESP - Op heldere avonden vertelden de sterren Louw Pals de mooiste verhalen. Hele nachten zat hij achter de telescoop, op zijn eigen balkon in Weesp of op de Gooische Sterrenwacht, waar hij bezoekers liet meekijken. De hobby-astronoom (86) overleed afgelopen vrijdag op eigen verzoek.

door Marieke van Veen

Ingenieur Louw Pals sloot zich begin zeventiger jaren aan bij de KNVWS Gooi en Vechtstreek. Astronomie was zijn lust en zijn leven. Hij hielp mee bij het organiseren van thema-avonden en cursussen en begeleidde jarenlang de sterrenkijkavonden op de Bussumse hei. Voor zijn inzet werd hij begin dit jaar door de KNVWS benoemd tot Lid van Verdienste.

In het WeesperNieuws van 16 maart jongstleden blikte Louw Pals nog terug op die sterrenkijkavonden. Hij had het er moeilijk mee dat die voor hem fysiek te zwaar geworden waren. Hij vertelde dat hij eens zijn kleine Newton-telescoop mee had die lager in te stellen is, zodat ook kinderen of mensen die niet kunnen staan door het oculair kunnen kijken. Voor een mevrouw in een rolstoel stond het oculair overal te hoog, maar niet bij Louw Pals: "Ik schoof de rolstoel onder de telescoop en haar gezicht toen ze Saturnus met de ringen eromheen kon waarnemen, zal ik nooit vergeten. Ze werd helemaal lyrisch. Zoiets moois had ze nog nooit gezien."

Lauw Pals laat zijn telescopen na aan de KNVWS, dat had hij al ruim voor zijn dood met het bestuur besproken.

De crematieplechtigheid is vrijdag 2 december om 17.30 uur in Den en Rust in Bilthoven.