Een fotocompositie van twee foto's: de oude Achtergracht in het huidige straatbeeld. Zo zou het er ongeveer uit komen te zien.
Een fotocompositie van twee foto's: de oude Achtergracht in het huidige straatbeeld. Zo zou het er ongeveer uit komen te zien. Impressie: Christian Pfeiffer

'10 miljoen voor open Achtergracht is te gortig'

WEESP - Het opengraven van de Achtergracht is te duur en geeft te veel problemen met parkeren. Het college van B en W laat een oude wens varen. De Achtergracht zal waarschijnlijk voorgoed een straat blijven.

door Christian Pfeiffer

De afgelopen maanden is in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de wens (vooral van coalitiepartij WSP) om weer water door de Achtergracht te laten stromen. De gracht werd begin jaren 60 gedempt en dat is altijd zeer blijven doen.

In het onderzoek staan een paar opvallende conclusies. De belangrijkste is dat het mogelijk is. Er zijn geen onoverkomelijke bezwaren tegen het idee. De kosten worden geraamd op zo'n 10 miljoen euro, er is waarschijnlijk (Europese) subsidie voor te krijgen en de huizen aan de Achtergracht zouden gemiddeld zo'n 15 procent meer waard worden. Daar profiteert de gemeente ook weer van door de lokale heffingen.

Maar de gevolgen voor het parkeren in de binnenstad zijn aanzienlijk: er blijven slechts zeer krappe parkeerplaatsen langs de gracht over en een alternatieve parkeerplaats in de stad is er niet. Een parkeergarage onder de gracht is technisch bijna onmogelijk. Ook is de Achtergracht een belangrijke verkeersader geworden en waar moet de gemeente in deze krappe tijden die miljoenen vandaan halen? Want ook al is een deel waarschijnlijk subsidiabel, er blijft een forse investering nodig. Dat geld stopt het college van B en W dan liever in het opengraven van Achter 't Vosje om de Oudegracht aan te laten sluiten op de Vecht, waardoor er een nieuwe 'vaarlus' door Weesp ontstaat. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen, zo schrijft het college aan de raad.

De reacties op het uiteenspatten van de Achtergrachtdroom zijn divers. "Een project à la de Noord/Zuidlijn, echt iets voor Weesp", zo stelt VVD-commissielid Hans van Wee van de oppositiepartij. "En veel te weinig draagvlak."

College stopt liever geld in het opengraven van Achter 't Vosje

De andere oppositiepartij D66 is ook kritisch, maar dan op het onderzoek zelf. "Wat weten we nu over de haalbaarheid? Dat het veel oplevert, dat we goed naar de parkeerproblematiek moeten kijken en dat het veel kost. Wel weten we dat er volgens het college veel mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van subsidie. Als raadslid zou ik dan willen weten hoeveel subsidie we zouden kunnen krijgen? Stel dat we 8 miljoen euro zouden kunnen krijgen en het kost 10 miljoen, dan zouden we als gemeente Weesp met 2 miljoen dit project kunnen realiseren. Als je dit zo ontzettend graag wilt, dan moet je niet zo eenvoudig opgeven", aldus fractievoorzitter Christian Zierleyn.

Ook de Historische Kring Weesp spreekt van een gemiste kans.

"Vanuit cultuurhistorisch oogpunt vinden we het jammer dat het gemeentebestuur geen verder onderzoek meer gaat doen naar de mogelijkheid van het opengraven van de Achtergracht. We zijn ons bewust van de praktische bezwaren van een open gracht, maar er zijn verschillende, minder ingrijpende manieren om te laten zien dat deze gracht ooit onderdeel was van de water- en vestingstructuur van Weesp. Wij zijn tegen het plan om als alternatief de Oudegracht weer bevaarbaar te maken. Deze mooie stille gracht met zijn rijke waterflora is nu een oase in de steeds drukker wordende Weesper binnenstad. Bovendien biedt Weesp op dit moment al voldoende ruimte aan waterrecreatie", aldus voorzitter Cees Pfeiffer.