Vanaf 1 september is Bibliotheek Weesp een locatie voor dagbesteding.
Vanaf 1 september is Bibliotheek Weesp een locatie voor dagbesteding. Foto: Christian Pfeiffer

Werk aan de winkel voor mensen met beperkingen of problemen

WEESP - Ook mensen met beperkingen en/of psychische problemen staan graag middenin in de samenleving. Betaald en zinvol werk is voor deze doelgroep echter vaak lastig te vinden. Een nieuwe samenwerking tussen Zorgboerderij Hoogerlust en Bibliotheek Weesp vergroot de kansen voor deze groep Weespers.

door Marieke van Veen

Vanaf 1 september kunnen Weespers met beperkingen of psychische problemen onder begeleiding aan de slag in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De in juni gehouden informatieavond heeft genoeg deelnemers opgeleverd om het project op te starten.

Voldoende deelnemers
Marijke Schwirtz: "De informatieavond was een succes. Er waren 14 belangstellenden op afgekomen. Onder hen waren er vijf die we als mogelijke deelnemer kunnen beschouwen. Dat is in principe al genoeg om te starten, maar we zijn ook nog in gesprek met andere organisaties die mogelijk nog kandidaten kunnen aandragen."

Zorgboerderij
Schwirtz heeft ruime ervaring in deze vorm van dagbesteding. Samen met André van der Galiën runt zij zorgboerderij Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg in Muiden. Zorgvragers kunnen op deze boerderij als hulpboer aan de slag en voor kinderen vanaf 6 jaar met een zorgvraag is er een zaterdagopvang.

Eigenwaarde
Nu zijn dierenverzorging, tuinonderhoud en huishoudelijk werk weliswaar andere koek dan meehelpen in De Bibliotheek, maar de basisgedachte blijft hetzelfde: een zinvolle dagbesteding in een veilige en fijne omgeving zorgt voor ritme, zelfontwikkeling en sociale contacten en vergroot bovendien iemands eigenwaarde.

Dagbesteding zorgt voor ritme, sociale contacten en meer eigenwaarde

Gevarieerd werk
De dagbesteding in Bibliotheek Weesp gaat bestaan uit werkzaamheden in zowel de bibliotheek zelf als in het inpandige leescafé. Denk hierbij aan het opruimen van teruggebrachte boeken, het onderhouden van de speel-o-theek, licht kantoorwerk, het bereiden van koffie, thee en kleine hapjes en het bedienen van klanten in het café en op het terras. De deelnemers worden bijgestaan door een professionele begeleider.

Sociaal Wijkteam
In principe kan het project al 1 september starten. Schwirtz: "De Bibliotheek is er klaar voor. In eerste instantie denken we aan twee dagen in de week, en gaan dan kijken hoe het zich ontwikkelt." Ondertussen gaat Schwirtz ook gesprekken voeren met het Sociaal Wijkteam Weesp en de Tomin Groep. "Wellicht kennen zij ook mensen voor wie deze dagbesteding waardevol zou kunnen zijn."

Nog meer locaties
Ook gaat Schwirtz door met bekendheid geven aan haar werk en het nieuwe project. "We zijn altijd op zoek naar mogelijke partners. Wellicht kunnen we in Weesp nog meer locaties opstarten in andere branches, zodat deze doelgroep ook echt iets te kiezen heeft."

Voor wie?
De dagbesteding in De Bibliotheek is geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, psychische of psychiatrische problemen, een autistische stoornis, dementie, een grote afstand tot de arbeidsmarkt, een burn-out en niet aangeboren hersenletsel.