De Spiering op de Thames.
De Spiering op de Thames.

Kroegpraat mondde uit in een echte roeivereniging

WEESP - November 1996. Het is het weekend van Muiden - Pampus - Muiden, de afsluiting van het sloeproeiseizoen. Jachtenmakelaar Ad van der Vliet heeft zich laten strikken voor een bestuursfunctie. Met roeisloepen heeft hij op dat moment weinig, hij regelt vooral de sponsoring. Daar komt verandering in als hij bij een naborrel in contact komt met de eigenaar van een fraaie Kromhout Whaler. Een paar biertjes verder gaat Van der Vliet als trotse bezitter van deze sloep naar huis.

door Marieke van Veen

Zo snel had de jachtenmakelaar zelf waarschijnlijk nog nooit een schip verkocht. Binnen De Spiering hebben ze nog steeds plezier in het verhaal. Theo van Amsterdam, voorzitter van de vereniging, haalde vrijdag op Radio Weesp nog meer anekdotes op.

"Tja, en toen had Ad dus een sloep. De volgende dag nodigde hij wat bevriende ondernemers uit om met hem vanaf een boot te kijken naar de tweede dag van MPM. Het schip bleef opvallend dicht bij een mooie Kromhout Whaler waarover Ad niet uitgepraat raakte. Op een zeker moment kwam de aap uit de mouw. Hij had het gekocht en de aanwezigen waren mede-eigenaar, want hij kon het niet alleen." Binnen no time sloten andere mannen zich bij hen aan, kwamen er vrouwenteams bij en werden er meer Kromhout Whalers aangeschaft. Het clubje dat zijn oorsprong vond in het café, groeide in twintig jaar uit tot een vereniging met wedstrijden, trainingen en ruim honderd leden.

Eind november vierde de vereniging het 20-jarig jubileum in een plofhuisje op Uitermeer. Die locatie is niet toevallig. De herontwikkeling van Uitermeer is een initiatief van Uiteraard Uitermeer en de mannen die hierin zitten vormen samen een van de herenteams van De Spiering. De plannen ontstonden toen ze tijdens trainingen steeds langs het fortterrein voeren en bedachten welke kansen er voor Weesp bleven liggen als niemand daarmee aan de slag ging.

Dolly Oudendijk is een van de roeiende dames. Ze heeft kwetsbare enkels en knieën en heeft in het roeien de ideale sport gevonden. "Meteen de eerste keer dat ik in een boot stapte, was ik verkocht. Buiten zijn is al lekker, en al helemaal op de Vecht en met uitzicht op Uitermeer. Vergeleken met platroeien is het best zwaar, maar als je goed op je techniek let gaat het prima."
Voorlopig wordt er nu alleen geroeid op roeimachines. De sloepen liggen op het droge. Het onderhoud doen de leden zelf, zodat de contributie laag blijft. "Er moet aardig wat gebeuren. Na een tocht door bijvoorbeeld de Amsterdamse grachten heb je altijd wel een buts van een andere sloep of een rondvaartboot."

Toen kwam de aap uit de mouw: Ad had de sloep gekocht