Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Icoon

Telkens als ik op de kerkklok kijk, vergeet ik prompt de tijd. Ik zie alleen nog maar dat vreemde zwarte platform dat als een reusachtige rouwrand boven op de stomp van de afgebrande torenspits rust. Als een dikke streep door een rekening, als een gigantische geometrische vorm die uit de hemel is komen vallen.

Hoewel gekanteld doet het mij denken aan het Zwart Vierkant van Malevitsj, een schilderij uit de eerste helft van de vorige eeuw. Dat komt vast omdat ik ooit Russisch studeerde, ergens in de laatste helft van diezelfde eeuw. Het schilderij verbeeldt een hogere werkelijkheid en wordt nog steeds gezien als een icoon van zijn tijd. Grappige vergelijking, hoor ik je denken. Alleen ons zwart vierkant, daar is toch niks suprematistisch aan? Toch wel, want ook hier is abstractie boven religie verheven.

Nu had het gebouw al zijn kerkfunctie verloren, maar sinds de brand staat het er echt ontheiligd bij. Dat past dan wel weer mooi bij de plannen die er liggen om de Laurentiuskerk een nieuwe functie te geven. Die plannen zijn behoorlijk aards en profaan. 'Commerciële exploitatie' heet dat. Straks kunnen we in de kerk wonen, in de klokkenkamer logeren, een Ankertje uitgooien, bier drinken of naar yoga gaan. Horeca, wonen en yoga als het nieuwe opium van het volk, om nog even in de tijdgeest van Malevitsj te blijven.

Niet dat ik er iets op tegen heb. Integendeel, ik gun elk leegstaand gebouw een nieuwe bestemming. Reïncarnatie door transformatie, een tweede leven dat in het nu wordt aanschouwd. Daar zit geen woord Russisch bij, maar iets te abstract is het wel.

Goed, dan keer ik toch gewoon weer terug naar het begin. Naar dat bizarre zwarte platform op de Laurentiuskerk, waarop in plaats van een haan de Weesper vlag koning kraait. We moeten het er maar even mee doen. Al doet-ie het vanaf de snelweg bar slecht als referentiepunt. Wat dat betreft opteer ik voor snel herstel van het groene kruis, compleet met torenspits en goud glimmende haan. Laat het als felgroen lichtbaken herrijzen, als een wegwijzer en werelds icoon tegelijk.