Claire Dijkman laat zien hoe je een belager afweert.
Claire Dijkman laat zien hoe je een belager afweert.

'Iedereen moet zichzelf kunnen verdedigen'

WEESP - Volgens Claire Dijkman (30) is het heel belangrijk dat vrouwen en kinderen zichzelf kunnen redden als ze op straat in de problemen komen en daarom geeft ze sinds kort zelfverdedigingslessen bij Yamato Gym aan de Amstellandlaan.

door Melanie Seuren

De Weespse zit midden in een opleiding: de pabo in Den Haag. Ook werkt ze in het speciaal onderwijs in Hoofddorp. "Dit doe ik met heel veel plezier, het is echt mijn droombaan. Daarnaast loop ik ook één dag in de week stage bij de Kors Breijerschool in Weesp."

In de tijd die overblijft geeft ze sportlessen bij Yamato Gym: "Ik geef kickbokslessen aan volwassenen en sinds een tijdje dus ook zelfverdedigingslessen aan vrouwen en kinderen. Daarnaast verzorg ik ook nog af en toe personal trainingen."

Jiujitsu
Zelf traint ze sinds 2012 bij de sportschool, waar ze nu ook zelf lesgeeft. In 2013 is ze in Weesp komen wonen. Sindsdien is ze zich meer gaan bezighouden met vechtsporten. Toch was het geen liefde op het eerste gezicht: "In het begin had ik niet zoveel met jiujitsu, ik vond al die witte pakken maar gek. Maar toen ik me er meer in verdiepte, werd ik zo enthousiast dat ik dit enthousiasme nu wil overbrengen op anderen." Jiujitsu is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen, zonder veel kracht te gebruiken. Deze manier van zelfverdediging is geschikt voor jong en oud.

Intimiderend
"Ik heb zelf gelukkig geen persoonlijke ervaringen gehad met geweld. Maar vrouwen en kinderen zijn toch fysiek zwakker. Daarom heb ik gekozen om dit te gaan doen, omdat ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen verdedigen, zeker in de huidige maatschappij." Dit is niet de enige reden waarom zij het van belang vindt dat er een speciaal lesuur voor vrouwen is ingelast. "Het is voor vrouwen vaak een drempel om in een gevorderde groep te starten waar ook mannen bij zitten. Je komt toch in ongemakkelijke posities terecht tijdens de lessen die als intimiderend ervaren kunnen worden. Daarom is het voor veel vrouwen fijner om met andere vrouwen te beginnen."

Met speciale lessen voor vrouwen wil Yamato de drempel verlagen

Anderen helpen
De lessen vinden elke vrijdagavond plaats en zijn voor alle vrouwen en kinderen toegankelijk. "We werken in een veilige omgeving en proberen realistische situaties uit het hedendaagse straatbeeld na te bootsen." Claire zit niet stil, het liefst combineert zij lesgeven in de sportschool met werken in het onderwijs. "Ik haal veel voldoening uit het lesgeven en ik heb echt het idee dat ik anderen help. Dat geeft een heel goed gevoel."

Droombaan
Over een aantal jaar ziet de Weespse zichzelf voor de klas staan in het speciaal onderwijs, maar daarnaast wil ze blijven lesgeven in de sportschool. "Werken in het speciaal onderwijs is echt mijn droombaan, maar het liefste zou ik daarbij nog één dag extra in de week zelfverdedigingslessen blijven geven."

Vrouwen en kinderen die belangstelling hebben in de zelfverdedigingslessen zijn welkom voor een gratis proefles. Voor meer info: yamatogym.nl.