Het team van APP is vergroeid met Porsche en de racerij.
Het team van APP is vergroeid met Porsche en de racerij. Foto: Ruth van Kessel

'Zonder een goede motor kan een coureur de wedstrijd niet winnen'

WEESP - Met de successen van Max Verstappen is autoracen populairder dan ooit. Ook in Weesp draait APP Automotive, bouwer van raceautomotoren en onderhoud en upgrader van Porsches, op volle toeren. Hier in Weesp en ter plaatse op de circuits in Europa draagt het team van APP sterk bij aan het succes van autocoureurs.

door Ruth van Kessel

Met zes nieuwe en oldtimer Porsches op een rij voor de deur is de aanblik van APP Automotive aan de Gouwzeestraat geen alledaagse. Hier gebeurt het, dat voel je meteen. In de hal wacht een enorme racemotor om geplaatst te worden in een raceauto, om vervolgens dankzij technisch vernuft een autocoureur aan de overwinning te helpen. In de GT3-klasse en de Callaway Competition rijden bekende coureurs als Hezemans en Bleekemolen met auto's met de motoren van APP. Bedrijfsleider Justin Baroña (23) geniet van de reuring waarin hij zich met APP begeeft: "De racerij is een showwereld. Het draait om duur materieel en er gaat veel geld in om. We weten met welke risico's we te maken hebben, er heerst bij ons geen glitter-en-glamourmentaliteit. Het gaat om vakkennis en ervaring, gedreven door passie voor het vak."

Geen standaardwerk?
"Absoluut niet. De basismotor waarmee wij werken is de Chevrolet LS. Die passen wij vervolgens zo aan dat hij in verschillende raceauto's kan worden toegepast, elk met zijn specifieke kenmerken en wensen. Ferrari, Bentley, Porsche, Audi, Mercedes: elke auto vraagt om iets anders, zoals ook elke coureur andere eisen stelt. De racewereld staat strak van de regels waar je aan moet voldoen. Het is een continu proces van finetuning, niet alleen hier in de werkplaats, maar ook op de internationale circuits. Je maakt dan deel uit van het racingteam. Een kick aan adrenaline, want je wilt natuurlijk dat jouw motor de race wint."

Hoe cruciaal is de motor in een race?
"Als bouwer van motoren ben je misschien wel de hoofdrolspeler. De technische mogelijkheden van de motor maakt wezenlijk het verschil, onze wedstrijd zit in de techniek."

Maar de skills van de coureur dan, zoals Max Verstappen liet zien in Brazilië?
"Dat is enorm knap gedaan van die jongen. Maar de mogelijkheden van zijn elektronicasystemen zijn ook bepalend op zo'n moment. Want je kunt als coureur wel van alles willen, als de techniek niet meewerkt, gebeurt er niets."

Om hoeveel motoren gaat het per jaar?
"Wij bouwen zo'n tien nieuwe motoren per jaar. Daarnaast reviseren wij ongeveer veertig motoren per jaar. Je komt de gekste dingen tegen. Soms heeft een algemene garage al voor 35.000 euro verprutst aan een motor voordat een klant uiteindelijk beslist naar ons toe te gaan. Dan is er al veel geld verloren gegaan, zondegeld toch? Wij zijn echt niet voor niets specialisten in ons vak."

Hoe zijn jullie dat geworden?
"Oprichter Aart Andriessen heeft jarenlang bij PON gewerkt, destijds dé importeur van Porsche. De Porsches die hij daar in de jaren 80 heeft uitgeleverd zijn de oldtimers van nu. Die komen nu voor revisie bij APP. Aart weet precies wat er allemaal in zo'n auto zit en welke keuzen er zijn gemaakt. De Porsche kent voor hem geen geheimen."

Is er een Max Verstappen-effect?
"Niet direct, de Formule 1 is een hogere klasse dan onze GT3. Wel is racen op een feestje ineens een populair onderwerp, haha."