In Weesp is geen schakelklas voor vluchtelingenkinderen. Daarom gaan deze kinderen soms niet naar school.
In Weesp is geen schakelklas voor vluchtelingenkinderen. Daarom gaan deze kinderen soms niet naar school.

Wais gaat al vijftig dagen niet naar school

WEESP – Meer dan vijftig dagen zit een Syrische jonge statushouder al thuis bij zijn moeder en gaat hij niet naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Amsterdam. Hij wil niet. Hulpverlening, school en leerplichtambtenaar zitten boven op de problematiek, maar krijgen geen beweging in de jongen. Hij wil alleen in Weesp naar school, maar Weesp beschikt niet over een ISK.

door Ruth van Kessel

De moeder is ten einde raad. Haar zoon Wais (14) - niet zijn echte naam - zit sinds vorig jaar op de ISK in Amsterdam. Een voorziening voor nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar die nog onvoldoende Nederlands spreken om mee te komen op het reguliere voortgezet onderwijs. Weesper vluchtelingkinderen met een status kunnen terecht in Laren op College De Brink of in Amsterdam op het Montessori College. Voor Wais werd de dagelijkse reis naar Amsterdam een voor hem steeds meer onneembare hindernis. Zijn moeder vergezelde haar zoon zo vaak zij kon, maar zag Wais steeds depressiever worden. De jongen ervaart ook de school zelf als onveilig. Inmiddels zit hij sinds de aanvang van het nieuwe schooljaar al vijftig dagen thuis. Zijn moeder krijgt hem niet meer naar school. Zelf wordt ze er ook ziek van. Fahima Popal van Vrouwen van Weesp raakte betrokken bij het eenoudergezin en luidt voor hen de noodklok: "Het buiten Weesp naar school gaan is voor veel vluchtelingenkinderen geen probleem, maar voor sommige ernstig getraumatiseerde kinderen echter wel. Voor hen zou het beter zijn als ze in Weesp naar school kunnen."
Inmiddels heeft zich bij Popal een tweede familie gemeld met twee kinderen (12 en 14 jaar) die ook opgeroepen zijn om naar de ISK in Amsterdam te gaan. Zij wonen sinds twee maanden in Weesp. Ook die ouders zien de afstand niet zitten voor hun getraumatiseerde kinderen. Popal: "Het probleem is dat er in Weesp geen onderwijs is voor nieuwkomers in het voortgezet onderwijs. Verder verbaas ik mij dat het kan gebeuren dat zo'n jongen thuis kan zitten zonder dat iemand zich om hem lijkt te bekommeren: geen actie vanuit de school of het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) die moet zorgen dat een kind zijn of haar leerplicht vervult en ook niet vanuit de gemeente."

Complex
Navraag leert dat de situatie van Wais wat genuanceerder ligt. Vanuit het Montessori College, de leerplichtambtenaar van het RBL en de jeugdhulpverlening vanuit de gemeente is er vanaf september van alles ondernomen om de jongen naar school te krijgen. Gesprekken op school en bezoek aan huis leidden niet tot resultaat: Wais gaat niet naar school. Ook de school zit met de handen in het haar. Joke Raadschilders is teamleidster van de Amsterdamse Schakelklas: "Het is natuurlijk verschrikkelijk dat zo'n jongen niet naar school gaat. Hij heeft vermoedelijk heel veel meegemaakt, is wellicht getraumatiseerd en het taalprobleem werkt natuurlijk ook niet mee om de communicatie goed te voeren. Hem van de bank naar school slepen is ook geen optie."

En dus zit Wais nog thuis. Popal wendt zich direct tot wethouder Eijking: "Voorheen konden buitenlandse kinderen met wat begeleiding wel in Weesp naar school. Zoals het nu is geregeld wordt het veel kinderen onnodig moeilijk gemaakt."

De gemeente legt vooralsnog de verantwoordelijkheid voor het naar school gaan in beginsel bij de ouders. Zij moeten hun kinderen aanmelden op een school en ervoor zorgen dat zij er komen. Mochten er problemen zijn dan kan een ouder zich wenden tot de gemeente, die dan in overleg met de ouders onderzoekt welke ondersteuning er kan worden ingezet. "De organisatie van het onderwijs voor deze kinderen in de ISK's ligt in onze regio bij de Gooise Scholen Federatie. Er zijn op dit moment geen gesprekken gaande met Weesper scholen om te onderzoeken of een dergelijke voorziening in Weesp op haar plaats zou zijn", aldus een woordvoerder. Popal probeert hierin dus via de wethouder verandering te krijgen.

'De moeder zag haar zoon steeds depressiever worden'