Het Erard Ensemble laat oude tijden met historische instrumenten herleven
Het Erard Ensemble laat oude tijden met historische instrumenten herleven

Verliefd op authentieke klanken in Van Houtenkerk

WEESP - Verliefd geworden op de klank in de Van Houtenkerk keert het Erard Ensemble terug naar de Oudegracht in Weesp. Deze keer met een concertserie door het hele seizoen, te beginnen met een speciaal kerstconcert op zaterdagavond 17 december om 20.15 uur.

door Ruth van Kessel

Voor dit bijzondere kerstconcert staat een originele Erard concertvleugel uit 1851 al in de coulissen van de Van Houtenkerk te wachten. Het instrument is speciaal voor het kerstconcert naar Weesp gebracht. Het ensemble, dat zijn naam aan de authentieke vleugel ontleent, is sinds de zomer de trotse eigenaar. Pianist Edward Janning kan niet wachten om zaterdag via deze vleugel de muziek van componist Robert Schumann, die mogelijk zelf op deze piano heeft gespeeld, in de Van Houtenkerk te laten klinken.

Janning: "Het Franse pianomerk Erard was in de 19de eeuw heel groot in de muziekwereld. De grondlegger, Sebastian Erard, heeft voor de piano hele belangrijke mechanische uitvindingen gedaan. Helemaal tof is de wetenschap dat bekende componisten als Liszt, Chopin, Schumann en Fauré op een Erard hun muziekstukken hebben gecomponeerd. En nu mag ik erachter zitten. Ik vind het geweldig!"

Authentiek geluid
Het Erard Ensemble is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamer Orkest. "Maar met elkaar spelen in een kleinschalig ensemble is natuurlijk totaal iets anders", legt Janning uit. "Hier kunnen we veel individueler spelen en onze eigen identiteit in de muziek leggen. En je speelt een ander repertoire." Bijzonder aan het Erard Ensemble is dat het zich toelegt op het bespelen van historische instrumenten: niet alleen de Erard-vleugel, maar ook de met darmen bespannen snaarinstrumenten brengen de muziek terug naar de originele staat. Janning is bevlogen: "De klank is anders, waardoor je anders speelt en het publiek een totaal andere ervaring krijgt. Voor ons is dit het summum van een muzikale ervaring."
Kerst met het Erard Ensemble met Bach, cellosuite in D en R. Schumann, Pianokwintet in Es, is 17 december om 20.15 uur.

De overige concerten zijn op 24 februari om 20.15 uur, zondag 26 maart om 15.00 uur en zondag 14 mei om 14.00 uur.
Kaarten à 20 euro zijn te koop aan de deur van de Van Houtenkerk of te reserveren via een e-mail naar info@erard-ensemble.nl. Het hele programma is te vinden op www.erard-ensemble.nl.

'Historische instrumen-ten brengen muziek terug in originele staat'