Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Help de EHBO'er

De zorg voor ongevallen en letsels in Weesp was tot 10 jaar geleden in handen van EHBO'ers en huisartsen. Een ervaren en sterke combinatie. Ziekenhuizen en ambulances waren altijd op grote afstand. Even langs een EHBO'er of langs de huisdokter was voor de hand liggend. Dag en nacht. Dichtbij en laagdrempelig. Vanzelfsprekend. Ook bij ernstige problemen, zoals val van hoogte, allergische shock of schotverwondingen. Een ziekenwagen kon regelmatig 20 minuten op zich laten wachten. Dat schoot niet op, wist elke Weesper.

Hoe is dat nu? Veel bewoners en bedrijven blijven de EHBO'er en de huisarts overdag gebruiken. De gang naar een EHBO-afdeling van een ziekenhuis blijft beperkt. Het verschil voor je portemonnee (op de EHBO-afdeling moet je betalen) wordt langzamerhand ook duidelijker bij veel Weespers. Ook de wachttijden op een EHBO-afdeling van een ziekenhuis zijn niet kinderachtig. Overdag en in de vooravond is er nu een ziekenwagen met bemanning in Weesp op afroep beschikbaar. Huisartsen zitten in de avond- nacht- en weekenduren in de Huisartsenpost Blaricum. Die is - zeker met de files en verslechterend openbaar vervoer - niet naast de deur. Toch is medisch advies via de telefoon of een afspraak (in Blaricum) nog redelijk goed beschikbaar. Huisartsen kunnen met hun ambulances, als het nodig is met zwaailicht en sirene, snel in Weesp ter plekke zijn.

De betaalde krachten hebben het redelijk goed voor elkaar voor zichzelf. De lezer begrijpt: de 'gewone' EHBO'er dreigt onder te sneeuwen. Artsen, verpleegkundigen en inwoners hebben mensen met EHBO-kennis en -ervaring broodnodig. De medische zorg gaat uit zijn voegen barsten. We horen en zien dat nu al. Ziekenhuizen en verpleeghuizen liggen regelmatig vol. Spreekuren van huisartsen(posten) stromen over. De EHBO'ers krijgen meer op hun bordje. Het is geen eenvoudige taak. EHBO'ers verdienen ons respect. Kritiek zoals laatst artsen in Hilversum op een EHBO'er leverden, geeft geen pas. Die kant moeten we niet op. Misschien was waardering meer op zijn plaats geweest? Artsen en EHBO'ers hebben elkaar nodig en bereiken meer met samenwerking. Help de EHBO'er! Of beter: word zelf EHBO'er. Uitdagend, verrassend, verantwoordelijk en… inwoners van Weesp hebben je nodig!