Partijen leggen afspraken vast op het stadhuis.
Partijen leggen afspraken vast op het stadhuis. Foto: Christian Pfeiffer

Niet meer sociale huurwoningen, maar ook niet minder

WEESP - Er komen geen sociale huurwoningen bij, maar het worden er ook niet minder. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen woningcorporatie Ymere, de gemeente Weesp en de huurdersverenigingen.

door Christian Pfeiffer

Op het stadhuis werden gisteren die 'prestatieafspraken' getekend. Er gingen weken aan onderhandelingen aan vooraf. In de afspraken, die voor het eerst zijn getekend, is onder meer vastgelegd dat Ymere de komende vier jaar niet meer dan 40 sociale huurwoningen verkoopt, maar er ook 40 bij gaat bouwen op de plek van de voormalige Kostverlorenflat. Ook gaat Ymere het komende jaar investeren in het karakteristieke 'Rode Dorp', het kleine wijkje huurwoningen aan de Singel, Talmastraat en Schaepmanstraat. Onder meer de funderingen zijn slecht en hebben onderhoud nodig.

Woningbouw
Ook zijn er afspraken gemaakt over de verdere ontwikkeling van vier woningbouwlocaties in de wijk Hogewey, aan de Kostverlorenstraat, op de plek Kostverlorenflat, de tweede fase van de Kastanjelaan en de Plataanlaan. Daar zijn nog geen concrete plannen voor, maar komend jaar wordt er verder gesproken over wat daar gaat gebeuren.

Opvallend is de rol van de huurdersverenigingen Vechtstroom en WMM. Zij praten actief mee over de plannen en ondertekenden de prestatieafspraken dinsdag ook. Vroeger was dit een typische aangelegenheid tussen gemeente en woningbouwcorporatie.

Compromis
De afspraken zijn voor een jaar. Volgend jaar worden ze herzien, al is de verwachting dat er dan veel minder onderhandeld hoeft te worden dan over deze eerste overeenkomst. Alle partijen waren bij de ondertekening blij met het resultaat. Ook al waren de standpunten af en toe heel erg verschillend, alle partijen zijn tot een compromis gekomen.

Ymere doet ook een stap terug. Weesp wil de komende jaren 400 extra sociale huurwoningen bouwen, maar het is voor Ymere geen uitgemaakte zaak dat zij de aangewezen partij zijn. Er wordt ook naar andere partijen gekeken. Wethouder Peter Eijking: "We gaan echter niet alleen op zoek naar andere partijen om onze ambities te realiseren, ook nieuwe bouwlocaties en bouwmogelijkheden moeten onderzocht worden. Daar gaan we actief mee aan de slag."

Andere loting
Last but not least: er is ook aandacht voor de doorstroming en de positie van huurders en woningzoekenden in de stad. Er komt een onderzoek naar de woonwensen van jongeren, er gaat gesleuteld worden aan de loting en de toewijzing van huizen aan jongeren, de hele woningvoorraad moet duurzamer worden en er worden investeringen gedaan in de leefbaarheid.

Van belang
De afspraken zijn van groot belang. Ymere heeft meer dan 30 procent van de woningvoorraad in haar bezit en heel veel Weespers hebben dagelijks met de corporatie te maken.