Theo van Amsterdam runt sinds 1974 de ijzerwarenzaak in de Slijkstraat.
Theo van Amsterdam runt sinds 1974 de ijzerwarenzaak in de Slijkstraat. Foto: Christian Pfeiffer

'De volhouders plukken straks de vruchten van Weespersluis'

WEESP - Theo van Amsterdam gaat 2017 in als pensionado. Een gek idee, vindt de ondernemer. 42 jaar geleden nam hij als 23-jarig broekie de ijzerwarenzaak in de Slijkstraat over. Een behoorlijke verantwoordelijkheid op die leeftijd, maar als kind uit een ondernemersgezin twijfelde hij geen moment. Hij wilde het graag op zijn eigen manier doen. Dat heeft goed uitgepakt.

door Marieke van Veen

Straks heeft Van Amsterdam (65) alle tijd van de wereld, maar nu is het nog even hard aanpoten. De extra drukte rond de feestdagen, de vuurwerkverkoop en de overdracht van de winkel: het heeft allemaal zijn aandacht nodig. Tussen al die drukte door wordt hij soms met zijn neus op de feiten gedrukt en dan is het wel even slikken. "Ik draaide laatst mijn klantenbestand uit. Daar staan dus gewoon 4500 namen op en daar was ik wel even stil van. Niet alleen uit Weesp hoor, mijn klanten komen uit de hele regio."

Natuurlijk heeft Van Amsterdam last gehad van de opmars van de bouwmarkten, maar veel klanten bleven de zaak trouw. "Omdat ze weten dat je bij ons terecht kunt voor persoonlijk en deskundig advies. We nemen voor iedereen de tijd en proberen altijd mee te denken." Zondagavond namen zakenrelaties en klanten alvast afscheid van de ondernemer. Als cadeau kreeg hij een miniatuurmotor, gemaakt van lagers, bouten, moeren en andere ijzeren onderdelen. "Ontzettend mooi en ook nog eens een cadeau waarin twee van mijn passies samenkomen. Ik ga er een mooie plek voor zoeken."
Toeren op zijn motor, varen met zijn sloep, leuke dingen doen met zijn vrouw: zo stelt de ondernemer zich zijn leven als gepensioneerde voor. "We hebben heel hard gewerkt, dus we hebben het verdiend, maar ik vind het ook moeilijk. Ik zal straks vast nog vaak even naar binnen stappen, even een praatje maken met mijn trouwe personeel." Dat Van Amsterdam de winkel kan overdragen aan Van Driel, is een grote opluchting. Hierdoor blijft de zaak bestaan en kunnen de medewerkers hun baan behouden. "Anders trek je die laatste dag de deur toch met een heel ander gevoel dicht. Ik ben heel blij met Van Driel als mijn opvolger. We kennen elkaar goed en ook al vrij lang vanuit de Enorm-inkoop. Hij runt al twee andere winkels die ook onder Enorm vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het goed gaat doen. Misschien zelfs wel beter. Hij gaat bijvoorbeeld ook verf verkopen. Daar ben ik vanuit een soort gentleman's agreement met Pover en later Hennipman nooit aan begonnen."

Leegstand Slijkstraat
Volgens van Amsterdam komen er betere tijden aan voor het Weesper winkelbestand. "De laatste jaren zijn niet makkelijk geweest, maar met de komst van nieuwbouwwijk Weespersluis zie ik het positief in. Niet alleen voor onze ruimgesorteerde doe-het-zelfzaak, maar ook voor de andere Weesper ondernemers die overeind zijn gebleven. Zij hebben volgehouden en daar plukken ze straks de vruchten van." Dan moet de gemeente nog wel even iets doen aan het bestemmingsplan voor de Slijkstraat: "Er staan nu onnodig panden leeg omdat het ondernemersplan van geïnteresseerden soms in strijd is met het bestemmingsplan. Het is trouwens wel zo dat de gemeente op verzoek van de ondernemers zo star doet. Uit angst dat de Slijkstraat een kantoorstraat werd hebben wij er destijds op aangedrongen niet zo snel meer een detailhandelbestemming te wijzigen naar een dienstverleningsbestemming. Dat werkt nu tegen ons. De tijd is veranderd, er staat veel leeg. Daar moet je wel in meebewegen. Daarom zeggen wij nu: beter een kantoorpand dan een leeg pand."