Hugo de Graaff zoekt de muziekstukken voor een optreden in de Van Houtenkerk bij elkaar.
Hugo de Graaff zoekt de muziekstukken voor een optreden in de Van Houtenkerk bij elkaar. Foto: Dick de Ronden

Kerstveldslag: Hugo rent van kerk naar concertzaal

WEESP - Straks als eerste kerstdag ook voor Hugo de Graaff aanbreekt, hij op kerstochtend nog de laatste kerstviering van het jaar heeft begeleid en zijn auto nog vol staat met muziekinstrumenten, kan ook deze Weesper musicus eindelijk naast de kerstboom neerploffen. Zijn piek van het jaar zit er dan op.

door Ruth van Kessel

Muzikaal gezien is de periode rond de kerst voor veel musici het hoogtepunt van het jaar. Ook muzikale duizendpoot Hugo de Graaff rent in de kerstweek van hot naar her om koren en groepen in de regio te begeleiden en om zijn leerlingen tot grote hoogten te brengen. De Graaff is muziekdocent, pianist, dirigent, organist, blokfluitist en zang-, koor- en concertcoach naast zijn werk als buschauffeur voor Taxi Weesp. Ook dat werk gaat gewoon door. Om zes uur 's ochtends begint de dag. Zijn gezin - Emmie, Nicolien en Annemarijn - rent vrolijk met hem mee of naar hun eigen muzikale optredens. In gestolen minuten geeft De Graaff in eigen woorden een glimp op zijn leven rond Kerstmis.

"De beginregels van een kerstlied dreunen in mijn hoofd: 'Ik ben op weg naar de stal.' Was het maar zo simpel. Terwijl ik een poging waag de chaos te overzien, zit ik op de kruk achter de vleugel.

Op weg naar kerst was het dus dit jaar weer raak, een heftige 10-daagse kerstveldslag met afgelopen weekend alleen op zondag al vier uitvoeringen, naast alle repetities. Het lijkt zo tegenstrijdig met de algemene kerst-vrede-gedachte, maar kerst en muziek omarmen elkaar in een stevige houdgreep en slepen daarin iedereen mee. Een kerst zonder muziek is ondenkbaar. Zangers repeteren maanden fanatiek om het kerstrepertoire zo mooi mogelijk te brengen en iedereen die er iets mee te maken heeft wordt daar rücksichtslos in meegezogen. Menig huishouden wordt langdurig zwaar op de proef gesteld, want voor dat magische moment moet je heel wat durven over te hebben! Maar er komt zoveel moois voor terug: de ondefinieerbare stilte die valt na een adembenemende vertolking van een nummer, een oorverdovend applaus waar je van schrik bijkans een hartverzakking van krijgt, een traan die weggepinkt wordt in het publiek. Voor jezelf de lat die je haalt met het aangaan van nieuwe uitdagingen. Het verwezenlijken van een droomkerstbeleving. Daarnaast wel de eis dat het allemaal op tijd klaar moet zijn en kledingkasten die er geplunderd uitzien. Want elk optreden heeft zijn eigen dresscode en na afloop van de veldslag moet alles weer gewassen en gestoomd schoon opgehangen. Hier in huis weten we niet beter: dat gaat al jaren zo en we doen er al musicerend allemaal even hard aan mee. En na elke veldslag nemen we ons voor het in het komende jaar wat hanteerbaarder te houden. Dat voornemen houdt ongeveer drie maanden stand ... om dan te verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Nootjes vallen langzaam van de stapels bladmuziek voordat ze straks het kerstarchief weer in gaan. Het is Kerstmis."