Cees Verkerk (rechts) deelt zijn trots met Cor van der Poel (IVW) en wethouder Herman Tuning.
Cees Verkerk (rechts) deelt zijn trots met Cor van der Poel (IVW) en wethouder Herman Tuning. Foto: Ruth van Kessel

De Vechtstreek is de beste houthandel

WEESP - Een kroon op het werk. Zo beschouwt ondernemer Cees Verkerk de award van Beste Regionale Houthandel 2016 waartoe hij met zijn Houthandel De Vechtstreek is uitgeroepen. Een voorbeeld voor het ondernemersveld in Weesp, vinden ook Weesper wethouder Economische Zaken Herman Tuning en IVW-secretaris Cor van der Poel: "Weesper ondernemers vallen goed in de prijzen."

door Ruth van Kessel

Nog een laatste keer ging Houthandel De Vechtstreek dit jaar de uitdaging aan om uitgeroepen te worden tot Topleverancier in de houtwereld. In eerdere edities van deze jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door het vakblad Houtwereld, haalde de Weesper houthandel een tweede en een vierde plaats. Cees Verkerk: "Dit jaar wilde ik echt de nummer één worden in de categorie Beste Regionale Houthandel van Nederland, ook omdat onze klanten aangeven dat ze ons echt de beste vinden. Bij ons vind je nog deskundigheid en ervaring, iets wat we in al die jaren hebben opgebouwd. Voor de nominatie moesten we onszelf omschrijven."

"Dit werd mijn tekst: 'Als zelfstandige regionale houthandel moet je jezelf op een of andere manier profileren. Kennis, kwaliteit, assortiment, prijsstelling en enthousiast personeel maakt bij ons het verschil. Daarom kopen onze klanten bij ons, niet omdat we altijd de goedkoopste zijn, maar omdat zij vinden dat wij de beste zijn.' Deze regels zijn natuurlijk op heel veel bedrijven toepasbaar, maar ik heb nagedacht over elk woord. Het is waar ik met Houthandel De Vechtstreek voor sta, met hart en ziel. Het winnen van de trofee is een kroon op ons bedrijf. Iedereen die op ons heeft gestemd wordt dan ook hartelijk bedankt!"

Niet alleen Verkerk is trots op de award, ook de IVW en de gemeente delen de mening dat het effect van een dergelijke landelijke prijs uitstraalt over Weesp als ondernemersstad. Van der Poel: "Weesper bedrijven vallen vaker in de prijzen. Blijkbaar doen we hier iets goeds met elkaar. Cees is een voorbeeld voor andere ondernemers: gedreven en geen negen-tot-vijfmentaliteit. Hij haalt het onderste uit de kan: voor zijn klanten, maar ook voor zijn medewerkers. En die inzet betaalt zich terug. Dat zie je maar weer."

Uitbreiding
Met de focus op de wensen van hun klanten - zowel aannemers als particulieren - zit Houthandel De Vechtstreek in de lift. Verkerk noemt 2015 zelfs zijn beste jaar en dat in een tijd waarin de bouwwereld voorzichtig uit de crisis opkrabbelt. Het huidige pand begon wat te knellen voor alle grootse plannen van Verkerk. De laatste jaren realiseerde hij al twee showrooms voor dakpannen en stenen en ook de uitgebreide winkel en de ruime voorraad maakt het aanneembedrijven en particuliere verbouwers gemakkelijk. "De Vechtstreek wil haar klanten, die zich vooral richten op burgerwerk als verbouwingen, zo breed mogelijk informeren over keuzen in producten en materialen. En dat doen we door veel in huis te hebben, zodat we veel kunnen laten zien. Ons pand raakte een beetje te vol, dus in 2014 hebben we een aanvraag voor uitbreiding op de grond naast ons aangevraagd. Nu zijn we zover. Dankzij de bloeiende woningmarkt van dit moment wordt er weer volop verbouwd en uitgebouwd in Nederland. Voor ons als toeleveringsbedrijf van bouwmaterialen natuurlijk een geweldige ontwikkeling, waar wij graag op meeliften."

'Dankzij de bloeiende woningmarkt wordt er weer volop verbouwd'

De houthandelaar gaat niet over één nacht ijs met de daadwerkelijke invulling van de vierkante meters die straks aan het bedrijf worden toegevoegd. De ruimte zal in ieder geval de voorraad aan plaat- en isolatiemateriaal vergroten en een nieuwe showroom herbergen. "Ik denk aan een showroom met wand- en muurtegels, zodat we kunnen laten zien wat er mogelijk is op dat gebied. We willen onze klanten betrekken bij deze uitbreiding. Wat willen ze graag dat wij opnemen in ons assortiment? Waar hebben zij behoefte aan? Ik neem er alle tijd voor om dat uit te vogelen", aldus de beste regionale houthandelaar van Nederland.