Gemeente en sportverenigingen willen sport en bewegen nog meer promoten in Weesp.
Gemeente en sportverenigingen willen sport en bewegen nog meer promoten in Weesp. Foto: Ruth van Kessel

Meer mensen aan het bewegen krijgen

WEESP - Als het aan de gemeente en aan de Weesper hockeyclub (MHCW), tennisvereniging (WTC), fietstourclub en zwemvereniging (Triton) ligt, krijgt Weesp in 2017 een sportplatform. Dit platform heeft als doel bewegen en sporten in Weesp te stimuleren en daarnaast sportverenigingen meer te laten samenwerken. Daarnaast komt er een buurtsportcoach in Weesp.

door Ruth van Kessel

In een brainstorm over de zin en onzin van een buurtsportcoach in Weesp, waarvoor een rijkssubsidie klaar ligt, ontdekten de deelnemende sportverenigingen dat ze eigenlijk maar bar weinig van elkaar wisten, laat staan dat ze elkaar opzochten. In deze verkennende gesprekken kwamen ze tot de conclusie dat elke vereniging met dezelfde issues kampt en dat er veel te winnen is met een samenwerking tussen clubs in de vorm van een sportplatform. "Weesper sportverenigingen worden van harte uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten", aldus Cor Bavinck, voorzitter van de Weesper Tennis Club (WTC) en een van de initiatiefnemers van het Weesper Sportplatform.

Tendens
Sportverenigingen lijden al jaren - en heus niet alleen in Weesp - onder de tendens dat leden steeds minder tijd hebben om actief deel te nemen aan het verenigingsleven. Binnen een club liggen er nu eenmaal allemaal taken en activiteiten die gedaan moeten worden wil je een bloeiende vereniging hebben, legt Bavinck uit. "Mensen willen wel sporten, maar voelen er weinig voor om zich extra in te zetten voor hun vereniging. Ik noem dat sportconsumentisme. Clubs kampen dus met minder handen voor de vele taken en dan is het goed dat waar het kan je de handen ineenslaat, ook om de kosten te temperen." Bavinck noemt als voorbeeld het samen organiseren van activiteiten, gezamenlijke inkoop en het delen van knowhow. De inzet van zonnepanelen, zoals bij MHCW, zou ook een optie voor andere clubs kunnen zijn. Bavinck: "Laten we niet ieder voor zich het wiel uitvinden, maar elkaar versterken."

Sportmanifestatie
Nu de gemeente sport en bewegen ook hoog op de agenda heeft staan, fantaseert het Weesper Sportplatform in oprichting al over het gezamenlijk organiseren van manifestaties als Weesp Beweegt of Weesp Actief. Dit wordt in omringende gemeenten al gedaan. De nog aan te stellen Weesper buurtsportcoach zou hierin een leidende rol kunnen spelen. Bavinck: "Het is een manier om Weespers kennis te laten maken met het sportaanbod in hun stad. Dat is goed voor de verenigingen en goed voor de gezondheid van Weespers. Het is een grote stap dat gemeente en sportverenigingen nu besluiten hier samen in op te trekken."

'Een manifestatie als Weesp Actief staat op onze ideeƫnlijst'